Teiginiai


Zalcburgo meno festivalyje vyko „satanistų ir pedofilų orgija“, kurios metu publika pradeda ploti scenoje pasirodžius negyvam kūdikiui.

Verdiktas


Manipuliacija. Vaizdo medžiaga yra ištrauka iš šių metų Zalcburgo festivalio operos „Makbetas“, kurioje vaizduojama Makbetų šeimos tragedija – ne satanistinės apeigos. Salėje plojimai nuskambėjo pasibaigus II-ajam operos veiksmui, o tai yra įprasta stebint operą ir nepriklauso nuo to, kokia scena tuo metu vaizduojama.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų komentaruose minimas Zalcburgo meno festivalis šiais metais vyksta nuo liepos 20 dienos iki rugpjūčio 31 dienos. Festivalio pagrindiniame puslapyje yra visas renginio repertuaras, įskaitant ir pasirodymų aprašymai. Būtent operos „Makbetas“ aprašyme ir vaizdo įraše iš socialinių tinklų matosi tie patys aktoriai. Makbetas (vaidina Vladislavas Sulimskis) ir Ledi Makbet (vaidina Asmik Grigorian) (čia).

„Arte“, Europos visuomeniniame kultūros kanale, galima rasti transliacijas iš svarbiausių meninių renginių Europoje. Platformos paieškos variklio dėka pavyko aptikti nufilmuotą operos „Makbetas“ transliaciją, o socialiniuose tinkluose pasklidusi iškarpa matoma nuo 01:25:00 (čia).

Klaidinanti žinutė

Viljamo Šekspyro dramoje „Makbetas“ Makbetų šeima siekia įgyti vis daugiau galios ir valdžios, todėl ir žudo visus, kas pasitaiko jų kelyje. Tačiau lenkų režisieriaus Kžyštofo Varlikosvskio „Makbete“ galia ir valdžia yra tik antraeilai Makbetų tikslai.

Makbetams nepavyksta susilaukti vaikų ir jie netrukus pradeda nekęsti savo gyvenimo. Vaikai jiems asocijuojasi su tuo, kas sukelia įtampą ir neviltį jų gyvenimuose. Tai – psichologinė trauma. Todėl vienintelis būdas pateisinti savo egzistavimą įmanomas tik siekiant daugiau galios ir valdžios. O banketas, kuriame patiekiama kūdikį vaizduojanti lėlė lėkštėje, yra jų galios ir psichozės simbolis – Makbetų valdžios užgrobimas ir jų akla neapykanta vaikams (čia).

Lyginti „Makbeto“ operą su Sodoma ir Gomora, kaip tai padarė kai kurie tinklaraštininkai ir socialinių tinklų vartotojai, yra netikslinga. Makbetų šeima supranta, kad nepavykus dovanoti gyvybės, susilaukti palikuonių žmogus suvokia savo artėjančią mirtį ir ieško būdų pateisinti savo egzistavimą. Tuo tarpu Sodomos ir Gomoros biblinių miestų gyventojai buvo pagarsėję nepadoriu ir nuodėmingu gyvenimu. Angelams išvedus iš miesto Lotą (Abraomo sūnėną) su šeima, Dievas iš dangaus papylė sieros ir ugnies. Sodoma ir Gomora bei dar keli miestai, buvo sunaikinti (čia).

Operose priimtina ploti tik pasibaigus veiksmui (čia). Taigi, ir šiame spektaklyje plojimai girdėti ne būtent todėl, kad ant scenos pasirodė ant lėkštės patiekta negyvą kūdikį vaizduojanti lėlė, o dėl to, jog širmos nuleidimas reiškė „Makbeto“ operos II-ojo veiksmo pabaigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją