Teiginiai


Vilniuje vyksta moksliniai tyrimai, kuriais siekiama priversti žmones imtis vienų arba kitų veiksmų.

Verdiktas


Manipuliacija. Jutikliai yra skirti tik matuoti žmogaus emocijas Vilniaus mieste. Informacija lyginama su kitais rodikliais, pavyzdžiui, paros metu, oro tarša ir kitais socialiniais įvykiais stebėti, kas daro didžiausią įtaką žmogaus emocinei būklei.

Melo detektoriaus komentaras


2017 metais Vilniaus miesto savivaldybė, kartu su Vilniaus Tech universiteto mokslininkais pradėjo dalyvauti tarptautinėje Europos Sąjungos lėšomis finansuojamame tvarių ir augančių miestų projekte pavadinimu „ROCK“.
Klaidinanti žinutė

Tokiose Vilniaus vietose, kaip Gedimino pr., Pilies, Santariškių, Kalvarijų, Žygimantų ir Islandijos gatvėse, savivaldybės pastate ir Narbuto gatvės verslo centre, įrengti jutikliai realiu laiku matavo Vilniaus praeivių emocinę būklę (kiek laimingas, liūdnas, supykęs, nustebęs, išsigandęs, pasibjaurėjęs), teigiamų ir neigiamų emocijų skirtumą, susijaudinimą bei kitus fiziologinius duomenis, tokius kaip pulsas, kvėpavimo dažnis ir veido temperatūra.

Neuroanalitinė sistema stebėjo ir skaičiavo nuasmenintus duomenis, t. y. kiek žmonių praėjo, kokios jie buvo lyties ir kokios buvo jų emocijos. Tokia kiekybinė analizė padėjo išsiaiškinti, kaip žmonės jaučiasi viešosiose miesto erdvėse, atsižvelgiant į skirtingus faktorius, pavyzdžiui, oro taršą, paros metą ir socialinę aplinką.

Tyrimas buvo baigtas po trejų metų, o duomenys paskelbti žinomuose mokslo žurnaluose. Tyrimo metu pastebėta, kad vilniečių teigiamos emocijos pastaraisiais metais nuolat gerėja, bet dėl tam tikrų įvykių, kaip COVID-19 ar karo Ukrainoje pradžios, krisdavo vilniečių nuotaikos.

Stebėti Vilniaus emocijas buvo galima per Vilniaus laimės indekso žemėlapį. Jis veikė iki 2022 m. gruodžio 20 d., bet dėl projektui pasibaigusių lėšų jis yra laikinai išjungtas.

Kiti Europos miestai irgi dalyvavo „ROCK“ projekte. Pavyzdžiui, Bolonijos miestas nusprendė sukurti naują ekskursiją po istorinį miesto centrą su gidu, skirtą regos negalią turintiems gyventojams ir lankytojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją