Teiginiai

Žmonių pertekliaus Žemėje nėra, nes visi sutilptų gyventi į Aliaskos teritoriją.

Verdiktas

Trūksta konteksto. Ne nuo apgyvendintos teritorijos, o nuo sunaudojamų išteklių priklauso su pertekliumi susijusios problemos.

Melo detektoriaus komentaras

Vaizdo įraše teigiama, jog tai, kad Žemėje yra per daug žmonių, nėra tiesa. Kaip įrodymas, parodomas populiacijos tankio žemėlapis. Priduriama, kad visa žmonija galėtų patogiai sutilpti į Aliaską.

Skaičiuojama, kad Žemėje dabar gyvena apie 8 mlrd. žmonių. Tiesa, šis skaičius nėra tikslus, nes realiuoju laiku visos populiacijos sekti neįmanoma – neturime kiekvienos mirties ar gimimo fakto registro, kiekviena valstybė registruoja atskirai (čia).

Žmonių kiekis planetoje spartėjančiai auga – dėl tobulėjančios medicinos (skiepų, antibiotikų ir t.t.), higienos, technologijų ir kt. (čia). Pavyzdžiui, pirmasis milijardas žmonių fiksuotas 1804 m., antrasis – 1927 m., trečiasis – 1960 m., o ketvirtasis – 1974 m. Taigi vis mažiau metų reikia, kad populiacija išaugtų vienu milijardu. Tiesa, dabar augimas kiek sulėtėjęs – bet Žemės gyventojų skaičius kasdien išauga maždaug 200 tūkst. (čia).

Klaidinanti žinutė

Kiekvienam Žemės gyventojui kasdien reikia vandens, maisto, vietos gyvenimui, įvairių Žemės išteklių. Didžiausią susirūpinimą kelia Žemės išteklių naudojimas ir aplinkos tarša šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, plastiku ir pan. Auganti žmonių populiacija reiškia, kad naudojama vis daugiau išteklių, dėl ko kenčia ištisos ekosistemos. Pavyzdžiui, plečiant gyvenvietes sunaikinamos natūralios gyvūnijos buveinės, augalai. Kasmet išnyksta nuo 100 iki 10 tūkst. gyvų organizmų rūšių (čia).

Naikinami atogrąžų miškai. Kadaise jie sudarė 14 proc. Žemės paviršiaus, dabar – mažiau nei 6 proc. Skaičiuojama, kad likę atogrąžų miškai gali išnykti per pusę amžiaus. Teigiama, kad pagrindinė to priežastis – žemdirbystė, nes jei yra daugiau žmonių – jiems reikia daugiau maisto (čia).

Geriamo vandens atsargos taip pat senka greičiau, nei pasigamina vėl. Gėlo vandens Žemėje yra vos 2.5 proc. Dėl žmonių veiklos ištekliai senka. Be to, šį vandenį naudoja ne tik žmonės, bet ir daugybė gyvūnų bei augalų rūšių (čia). Jau dabar kasdien Žemėje badauja bent 783 milijonai žmonių, badas taip pat yra atsakingas už 45 proc. vaikų mirčių pasaulyje (čia).

Projektuojama, kad jau 2100 m. Žemėje gyvens 11 milijardų žmonių, dėl ko šios išvardintos problemos taps dar opesnės ir aktualesnės.

Tiesa, kad visa Žemės populiacija galėtų sutilpti į Aliaskos teritoriją (čia). Šį pavyzdį pasitelkti, norint parodyti, kad žmonių kiekio problema yra išpūsta, daroma logikos klaida. Juk žmonėms vis vien reikėtų tų pačių išteklių, kurių reikia dabar – maisto, vandens, energijos ir kt. Jei žmonės gyventų mažesnėje teritorijoje, tai neišspręstų su žmonių kiekių kartu didėjančių iššūkių.

Todėl minėtame vaizdo įrašė trūksta išsamesnio konteksto – klaidinga teigti, kad žmonių populiacijos problemos nėra, vien todėl, kad visa žmonija tilptų Aliaskos teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją