Teiginiai


V. Zelenskis trokšta Trečiojo pasaulinio karo. Jis pasakė, kad JAV turės siųsti savo sūnus ir dukteris į karą taip, kaip tai dabar daro Ukraina.

Verdiktas


Vaizdo įrašas, kuriame kalba V. Zelenskis, buvo ištrauktas iš konteksto. Ukrainos prezidentas nesakė, kad JAV gyventojai turės siųsti savo vaikus į karą Ukrainoje. Jis kalbėjo apie hipotetinę situaciją, kas nutiktų, jeigu Ukrainai pralaimėjus karą Rusija užpultų NATO nares, tarp jų ir Baltijos šalis. Tuomet JAV, remiantis NATO įsipareigojimais, turėtų siųsti savo karius į užpultas bloko valstybes,

Melo detektoriaus komentaras


Pirmomis kovo mėnesio dienomis socialiniuose tinkluose išplatinta kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašo ištrauka, kurioje nufilmuotas prieš auditoriją sėdintis ir kalbantis Ukrainos prezidentas V. Zelenskis. Jo tariamas ukrainietiškas replikas į anglų kalbą verčia vertėja.

Šiuo vaizdo įrašu pasidalinę vartotojai tvirtina esą jame V. Zelenskis pareiškė, kad JAV turės siųsti savo sūnus ir dukteris į karą taip, kaip tai dabar daro Ukraina, bei užsimena, kad Ukrainos prezidentas pamini ir Baltijos šalis. Dar kituose įrašo pasidalinimuose nurodoma, kad kariaujančios šalies lyderis trokšta Trečiojo pasaulinio karo.

Klaidinančios žinutės

Kiek vėliau tie patys teiginiai pakartoti vyro, kurį socialinių tinklų vartotojai pristatė kaip amerikiečių veteraną. Jis mėgėjiškai nufilmuotame vaizdo įraše anglų kalba sako: „Zelenskis turi pasiūlymą amerikiečiams ir sako, kad mes siųsime savo vaikus kovoti kare Ukrainoje ir Rusijoje. Aš turiu jiems kitą pasiūlymą. Kodėl jums nepaėmus 40-mečių karo veteranų, kurie jau buvo ten ir darė tai, neapsupus mūsų ir neišsiuntus ten vietoje mūsų vaikų. Tačiau yra vienas kabliukas. Kai tik mano batai palies Ukrainos žemę, aš nekariausiu su rusais. Ateisiu pas jus, pone.“

Tačiau nė vieni šių komentarų neatspindi to, ką iš tiesų kalboje sakė V. Zelenskis, nes pirmasis vaizdo įrašas buvo ištrauktas iš konteksto, o jo turinys pakomentuotas netinkamai, o antrasis – tik klaidinga pirmojo įrašo interpretacija.

Kas iš tiesų įvyko?

Kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašas, kuriame kalba V. Zelenskis, buvo iškirptas iš daugiau nei dviejų valandų trukmės spaudos konferencijos, kuri buvo skirta karo Ukrainoje metinėms paminėti. Žurnalistas ties įrašo 1 val. 37 min. paprašo pakomentuoti prezidentą JAV vykdytą apklausą, kurios rezultatai parodė, jog gyventojų, kurie mano jog JAV skiria per didelę paramą kariaujančiai Ukrainai, skaičius auga. „Kokia būtų jūsų žinutė, minint metines, šiems amerikiečiams,“ – klausė žurnalistas.

V. Zelenskis į klausimą atsakė padėka amerikiečiams, Kongresui ir JAV prezidentui bei užsiminė apie niūrias pasekmes, kurios gali grėsti pasauliui, jeigu Ukraina nelaimės karo. Būtent ši įrašo dalis ir atsidūrė socialiniuose tinkluose. Joje girdimi į anglų kalbą verčiami V. Zelenskio žodžiai:

„JAV niekada nepaliks NATO valstybių narių. Jei atsitiks taip, kad Ukraina dėl įvairių nuomonių ir susilpnėjimo, pagalbos išsekimo pralaimės, Rusija įžengs į Baltijos šalis, NATO nares, ir tada JAV turės siųsti savo sūnus ir dukras lygiai taip pat, kaip mes siunčiame savo sūnus ir dukras į karą. Ir jie turės kariauti. Nes kalbame apie NATO, ir jie žus, neduok Dieve, nes tai siaubingas dalykas.“

Iš šios replikos akivaizdu, kad Ukrainos prezidentas, kalbėdamas apie amerikiečių siuntimą į karą, turi omenyje hipotetinę situaciją, kas galėtų nutikti, jeigu Ukraina pralaimėtų karą savo teritorijoje, o Rusija įsiveržtų į NATO blokui priklausančias valstybes. Savo kalboje V. Zelenskis neagitavo už Trečiojo pasaulinio karo pradėjimą nei nenurodė, kad amerikiečiai turės kariauti Ukrainoje ir, juo labiau, nesiūlė jiems vykti į karą. Prezidentas du kartus, atsakydamas į žurnalisto repliką, pabrėžė, kad kalba apie hipotetinį scenarijų, kas nutiktų, jeigu būtų užpultos NATO narės, tarp jų ir Baltijos šalys.

Neteisinga ir veteranu prisistačiusio ir mėgėjiškame vaizdo įraše nusifilmavusio neidentifikuoto asmens replika, kurioje jis tvirtina esą V. Zelenskis pasiūlė amerikiečiams į karą išsiųsti savo vaikus. Ukrainos prezidento paminėti žodžiai „sūnus ir dukras“ buvo pasakyti perkeltine reikšme iš tikrųjų turint omenyje JAV karius.

Nors JAV teikia karinę ir humanitarinę pagalbą Ukrainai ir siunčia į šią šalį ginklus bei kitą reikalingą įrangą, dar karo pradžioje Joe Bidenas aiškiai įvardijo, jog amerikiečių kariai nebus siunčiami kariauti į šią šalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją