Teiginiai

Pentagonas turi tūkstančius šunų – robotų su kulkosvaidžiais.

Verdiktas

Manipuliacija. Vaizdo įrašas nufilmuotas Kinijoje įsikūrusios robotikos įmonės „Unitree Robotics“ patalpose. JAV armija kol kas tik ketina plėtoti ginkluotų keturkojų koncepciją, bet pačios Armijos teigimu, dar reikės apie dešimtmečio kol neginkluoti robotai – šunys galėtų pasitarnauti karo lauke.

Melo detektoriaus komentaras

„Pentagonas sakė, kad jie turi tūkstančius tokių robotų ir kad ant jų bus sumontuoti kulkosvaidžiai“, – teigė vienas socialinių tinklų naudotojas.

„Google“ vaizdų atvirkštinė paieška atskleidžia, kad minimi robotai-šunys tiek 2022 m., tiek 2023 m. atsidūrė socialinių tinklų naudotojų spekuliacijų centre.

Ant robotų-šunų matosi užrašas „Unitree“. Detalesnė paieška atskleidė, kad „Unitree Robotics“ yra įmonė iš Kinijos, kurianti keturkojus robotus (čia). Vaizdo įraše matomas „Go1“ modelis yra sukurtas vartotojų rinkai. Robotas-šuo geba pasiekti 17 km/val. greitį, turi prisitaikančius sąnarius, išmanią sekimo sistemą, o jų leistinas svoris siekia 4 kilogramus. „Go1“ roboto kaina prasideda nuo 2 700 dolerių (čia).

Platinamas vaizdo įrašas buvo įkeltas į „Unitree Robotics“ socialinio tinklo „X“ paskyrą (čia) 2022 m. vasario 24 dieną.

Klaidinanti žinutė

JAV armija ir robotai-šunys

Spekuliacijas apie robotų-šunų armija galima atsekti nuo 2023 m. rugpjūčio, kada JAV kariuomenės Kovinių pajėgumų vystymo vadavietės vyresnysis mokslinis techninis vadovas Bhavanjotas Singhas sakė, kad kariuomenė planuoja pritvirtinti šautuvą „Sig Sauer XM7“ prie amerikiečių gamybos roboto-šuns „Ghost Robotics Vision 60“.

„Ghost Robotics“ 2021 m. pademonstravo vieną iš savo keturkojų robotų-šunų ir prie jo pritvirtintą šautuvą su 10 šovinių talpa ir galimybe pataikyti į taikinius, esančius beveik iki 5,2 kilometrų (trijų ketvirčių mylios). Tačiau „Ghost Robotics“ keturkojis neveikia autonomiškai. Jam valdyti reikalingas žmogus operatorius, kuris nuotoliniu būdu valdytų robotą ir nuspaustų gaiduką (čia).

JAV karinės oro pajėgos planuotų panaudoti „Vision 60“ reaguoti į cheminių, biologinių, radiologinių ir branduolinių nelaimių scenarijus.

Tačiau ginkluotų keturkojų technologijos demonstracijos ir koncepcijos prototipai neprilygsta šunų-robotų dislokavimui karo lauke. JAV kariuomenė pernai pareiškė mananti, kad net neginkluotus šunis-robotus dar reikės tobulinti apie dešimtmetį, kol jie bus parengti tarnauti JAV kariuomenėje (čia).

5 robotikos korporacijos: „Boston Dynamics“, „Agility Robotics“, „ANYbotics“, „Clearpath Robotics“ ir „Unitree Robotics“ atvirame laiške parašė, kad keturkojus robotus sukūrė kaip pagalbininkus pramonėje ir palydovus namuose ir tikisi, jog jais nebus piktnaudžiaujama.

„Mes pasižadame, kad neginkluosime savo pažangių judrių bendrosios paskirties robotų ar mūsų kuriamos programinės įrangos, leidžiančios pažangiąją robotiką, ir neremsime kitų, kad jie tai darytų“, – atvirame laiške rašė robotikos korporacijos (čia).

Jungtinių Tautų Generalinis Sekretorius Antonio Guterresas paskelbė „Naują darbotvarkę taikai“. Valstybės skubiai raginamos iki 2026 m. priimti teisinę sutartį, kuria būtų uždraustos ir reguliuojamos autonominės ginklų sistemos, kurios kelia esminių humanitarinių, teisinių, saugumo ir etinių problemų, keliančių tiesioginę grėsmę žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją