Teiginiai

Už „TikTok“ naudojimą JAV piliečiams gresia kalėjimas iki 20 metų.

Verdiktas

Manipuliacija. Socialinių tinklų naudotojai maišo šiais metais JAV Atstovų Rūmų priimtą įstatymą projektą (H.R.7521) su 2023 m. JAV Senato pasiūlytu įstatymo projektu (S.686). Pastarasis įstatymo projektas sulaukė kritikos dėl potencialaus poveikio pavieniams amerikiečiams ir balsavimas už jį niekad neįvyko. JAV Atstovų Rūmų priimtas įstatymo projektas baustų įmones piniginėmis baudomis, o ne pavienius amerikiečius.

Melo detektoriaus komentaras

„Amerikonai žada laisvės atėmimą savo piliečiams, kurie bandys apeiti sistemą ir toliau naudotis TikTok platforma? O tai kur demokratija dingo? Komunistinėje Šiaurės Korėjoje panašūs įstatymai galioja“, – teigia vienas socialinių tinklų naudotojas.

Tačiau JAV Atstovų Rūmų priimtame įstatymo projekte (H.R.7521) „Amerikiečių apsauga nuo užsienio priešininko kontroliuojamų programų“ (angl. Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act) sprendžiamas susirūpinimas dėl to, kad „užsienio priešininkas“ nekontroliuotų JAV piliečių duomenų (čia). Sąvoka „užsienio priešininkas“ įstatymo projekte apibrėžiama pagal Jungtinių Valstijų kodekso apibūdinimą. Apibrėžimas apima Kinijos Liaudies Respubliką, Rusijos Federaciją, Irano Islamo Respubliką ir Šiaurės Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką (čia).

Klaidinanti žinutė

Įstatymo projekto tikslas yra „Apsaugoti Jungtinių Valstijų nacionalinį saugumą nuo grėsmės, kurią kelia užsienio priešininkų kontroliuojamos programėlės“ (čia). Siekiama, kad „užsienio priešininkui“ priklausanti programėlė negalėtų veikti Jungtinių Valstijų teritorijoje. Tačiau su viena sąlyga programėlė galėtų toliau veikti. Taip įvyktų, jei „TikTok“ būtų perduotas kitam, JAV vyriausybės patvirtintam, valdytojui.

Jei įstatymo projektas bus priimtas Senate ir JAV prezidentas jį pasirašys, „TikTok“ valdanti bendrovė „ByteDance“ turės per šešis mėnesius parduoti savo įmonę JAV vyriausybės patvirtintam pirkėjui.

Jei „ByteDance“ per tą laiką „TikTok“ neparduos, išmaniųjų įrenginių programėlių parduotuvėms ir kitoms bendrovėms bus draudžiama platinti ar atnaujinti „TikTok“ programėlę.

Teisės aktus pažeidusioms programėlių parduotuvėms gali būti skiriamos baudos, atsižvelgiant į uždraustos programėlės naudotojų skaičių. Įstatymo projekte nustatytos 5000 JAV dolerių baudos už kiekvieną uždraustos programėlės naudotoją (čia).

2023 m. JAV Senato pasiūlytas įstatymo projektas (S.686) sulaukė visuomenės ir ekspertų kritikos, nes nukentėtų pavieniai amerikiečiai ir tai paveiktų ne tik socialinį tinklą „TikTok“, bet visą internetą. Šiame įstatymo projekte baudžiamosios sankcijos – bauda iki milijono dolerių ir (arba) laisvės atėmimas iki 20 metų – sukėlė papildomų abejonių, nes buvo manoma, kad nuo to nukentėtų ir „TikTok“ fanatikai, kurie bandytų prisijungti prie programėlės per virtualų privatų tinklą (angl. VPN) (čia). Balsavimas už šį įstatymo projektą niekad neįvyko (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją