Teiginiai

PSO suplanavo kitą pandemiją, pavadinimu liga „X“.

Verdiktas

Manipuliacija. Tai hipotetinio ligos sukėlėjo pavadinimas, kuris naudojamas dar nuo 2018 m., siekiant paruošti atsaką pasaulinio lygio ateities sveikatos krizėms.

Melo detektoriaus komentaras

Kai kurie socialinių tinklų naudotojai remiasi 2024 m. sausio 17 d. Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) metiniame susitikime Davose vykusia sesija kaip įrodymu, kad neva liga „X“ yra reali liga, kuri sukels ateities pandemiją.

Diskusija, pavadinta „Pasirengimas ligai X“ tikrai buvo. Ji įrašyta ir ją galima rasti PSO „Youtube“ paskyroje (čia).

PSO generalinis direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus buvo vienas iš kalbėtojų ir sakė, kad liga „X“ yra nuo 2018 m. vartojamas terminas apibūdinti hipotetinį patogeną, kuris vieną dieną gali sukelti epidemiją ar pandemiją taip, kaip ją sukėlė SARS-CoV-2 virusas, kurio plitimui nebuvo tinkamai pasiruošta, todėl kilo pavojus žmonių gyvybėms.

Klaidinančios žinutės

PSO ligą „X“ apibūdina kaip „žinojimą, kad rimtą tarptautinę epidemiją gali sukelti šiuo metu nežinomas žmonių ligas sukeliantis patogenas“ (čia). Išankstinis pasiruošimas yra būtinas, nes tarp laukinių gyvūnų cirkuliuoja didžiulis virusų rezervuaras, kuris gali tapti naujos infekcinės ligos, kuriai žmonės neturi imuniteto, šaltiniu.

PSO generalinis direktorius teigė, kad pasirengimas turėtų prasidėti nuo stiprios pirminės sveikatos priežiūros.

„Dideles pajamas gaunančios šalys buvo nustebintos, nes pastaraisiais dešimtmečiais jos investavo į aukštąsias technologijas, pažangiausias technologijas tretinio lygio paslaugų srityje, net į robotizuotą chirurgiją, tačiau investicijų į pirminę sveikatos priežiūrą nebuvo“, – sakė T. A. Ghebreyesus Davose.

PSO, Pasaulio bankas ir kiti partneriai 2022 m. įsteigė pandemijų fondą, skirtą padėti mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šalims pasirengti ateities sveikatos iššūkiams (čia).

2018 m. PSO įtraukė ligą „X“ į savo prioritetinių patogenų sąrašą. Tai ligų, dėl kurių PSO ragina skubiai paspartinti mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą, sąrašas. Į žinomų patogenų sąrašą įeina Sunkus ūminis respiracinis sindromas (SARS) ir Ebola (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją