Teiginiai

Dėl MRT poveikio metaliniams objektams, jis taip pat žalingas ir žmonėms.

Verdiktas

Manipuliacija. MRT įrenginiai gali pritraukti įvairių dydžių metalinius daiktus dėl naudojamų neįtikėtinai stiprių magnetų. MRT yra itin saugus tyrimas, bet dėl magnetų procedūros metu griežtai reikalaujama, kad pacientai neturėtų su savimi metalinių daiktų ir pateiktų tikslią informaciją apie kūne esančius metalinius elementus, pavyzdžiui, protezus.

Melo detektoriaus komentaras

Internete platinamas vaizdo įrašas iš 2019 m. (čia). Jame rodoma, kaip MRT veikia metalą ir pritraukia įvairių dydžių metalinius daiktus.

Tačiau, nepaisant šios technologijos svarbos, MRT dažnai suprantama klaidingai ir laikoma bauginančia ar pavojinga procedūra. Iš tikrųjų, šie tyrimai yra saugūs, jie gali padėti greitai ir tiksliai nustatyti ligas žmogaus organizme.

Atliekant magnetinio rezonanso tomografijos tyrimą, pasitelkiamos tik radijo bangos, magnetinis laukas ir kompiuteris. To pakanka išsamiam beveik visų paciento kūno vidaus struktūrų (kaulų, organų, sąnarių, kraujagyslių, galvos ir nugaros smegenų ir kt.) vaizdams gauti. Visas procesas yra visiškai neinvazinis, be to, jo metu nesusiduriama su radiacija, kurios dozę pacientai gauna atliekant rentgeno tyrimus (čia).

Klaidinanti žinutė

Vis dėlto, vienas didžiausių pavojų, susijusių su MRT, kyla dėl tyrimo metu naudojamų stiprių magnetų. Atliekant MRT naudojami magnetai sukuria nuo 5000 iki 30 000 gausų stiprumo magnetinį lauką (tuo tarpu Žemės magnetinis laukas yra 0,5 gauso) (čia). Todėl jie gali pritraukti įvairaus dydžio ir svorio metalinius daiktus iš bet kurios vietos patalpoje.

Dėl šios priežasties magnetinio rezonanso tomografijos tyrimams taikomos griežtos rekomendacijos: prieš tyrimą pacientai turi užpildyti klausimyną apie ligos istoriją ir jų kūne esančius metalinius daiktus, kad būtų išvengta sužeidimų ar nelaimingų atsitikimų (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją