Teiginiai

Wi-Fi technologija pavojinga žmogui, nes net sėklos nedygta prie įjungto maršrutizatoriaus.

Verdiktas

Manipuliacija. Wi-Fi maršrutizatorius skleidžia elektromagnetinio lauko spinduliuotę – tai nejonizuojanti ir žmogui nekenksminga spinduliuotė. Tačiau mokslininkai toliau tiria maršrutizatoriaus potencialų poveikį žmogui ir aplinkai. Kol kas tik keli tyrėjai ėmėsi tirti maršrutizatoriaus poveikį augalams, bet eksperimentai publikuoti žemo lygio moksliniuose žurnaluose, o ir rezultatų nepavyko atkartoti.

Melo detektoriaus komentaras

Nerimas ir baimė dėl Wi-Fi signalo poveikio žmogaus sveikatai atsiranda dėl spinduliuotės sąvokos. Tiesa, kad Wi-Fi maršrutizatorius skleidžia spinduliuotę, bet ji priklauso elektromagnetinio lauko spinduliuotei – tai nejonizuojanti ir žmogui nekenksminga spinduliuotė (čia). Kita radiacijos rūšis yra jonizuojanti spinduliuotė, kurios bangos prasiskverbia pro mūsų kūną, o gauta didelė dozė gali sukelti ir ilgalaikių sveikatos problemų, įskaitant vėžį.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad iki šiol nėra įrodymų, leidžiančių teigti, kad žemo lygio elektromagnetinio lauko spinduliuotė kenkia žmonių sveikatai (čia).

Eksperimentas su sėklomis

2013 metais Danijos mokyklos moksleivės padėjo šešis padėklus su sėjamąja pipirine kambaryje netoli Wi-fi maršrutizatoriaus ir šešis padėklus kitame kambaryje be maršrutizatoriaus. Po 12 dienų pranešta, kad prie maršrutizatoriaus buvusios sėklos nesudygo. Mokslininkai daro prielaidą, kad Wi-Fi stotelės skleidžiama šiluma išdžiovino sėklas kambaryje ir todėl joms nepavyko sudygti (čia). Eksperimento rezultatus taip pat galėjo paveikti kiti faktoriai – kambario temperatūra, nesterili mokyklos aplinka ir kita, o tai verčia abejoti eksperimento validumu.

Klaidinanti žinutė

2016 m. atkartoti šį tyrimą ėmėsi profesorius, aktyviai skelbiantis teiginius apie elektromagnetinių laukų keliamą pavojų, ir konsultantas, dirbantis įmonėje, kuri siūlo: „išmatuoti jūsų namuose, biure ir (arba) mokykloje nešvarią elektrą, radijo dažnio spinduliuotę, elektrinius ir magnetinius laukus ir pateikti paprastus sprendimus, kaip sumažinti elektrosmogo poveikį“. Nors šiame tyrime buvo tiriamas Wi-Fi poveikis tokiems augalams kaip brokoliams, raudoniesiems dobilams ir žirniams, bet ketvirtasis augalas, sėjamoji pipirinė, vis vien sudygo prie Wi-fi maršrutizatoriaus (čia).

2017 m. mokslininkai iš Slovakijos irgi stebėjo Wi-Fi spinduliuotės poveikį sėjamajai pipirinei. Vienas mėginys buvo padėtas šalia elektromagnetinės spinduliuotės šaltinio – maršrutizatoriaus. Antrasis mėginys buvo toliau, bet vis vien veikiamas elektromagnetinės spinduliuotės. Abiejų mėginių sėklos sudygo, bet tyrėjai mano, kad maršrutizatoriaus bangos išgarina drėgmę ir galimai atsiranda šilumos perkrova, dėl kurios augalas patiria fiziologinius ir metabolinius pokyčius (čia).

Abiejų eksperimentų autoriai pripažįsta, kad reikalingi tolimesni tyrimai įrodyti maršrutizatoriaus poveikį sėkloms.

Nors iki šiol nėra patvirtintų įrodymų dėl Wi-Fi maršrutizatoriaus žalingo poveikio žmogaus sveikatai, bet mokslininkai ir toliau tiria šią technologiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją