Teiginiai

1600 klimato mokslininkų ir ekspertų pasirašė dokumentą apie klimato kaitos „burbulą“, o tai patvirtina klimato kaitą neigiančius teiginius: klimatas nešyla, dėl globalinio atšilimo nepadidėjo stichinių nelaimių ir t.t.

Verdiktas

Manipuliacija. Dauguma dokumente minimų mokslininkų ir ekspertų neturi oficialaus išsilavinimo klimato ar meteorologijos srityje. Tarp pasirašiusiųjų yra daug inžinierių, fizikų, biologų ir geologų. Taip pat ir menininkų, psichologų ir kitų profesijų atstovų. Dokumente minimos tezės apie globalinio atšilimo „burbulą“ (stichinės nelaimės nepadažnėjo, klimato kaita vyksta kur kas lėčiau) jau ne kartą yra paneigtos mokslininkų bendruomenės.

Melo detektoriaus komentaras

Dokumentą pavadinimu „Nėra klimato pavojaus“ išleido nepriklausomu fondu save laikanti organizacija „Climate Intelligence“ („Clintel“), kurią įkūrė buvęs geologas Guusas Berkhoutas. Organizacijos teigimu, tekstą pasirašę asmenys yra „kompetentingi mokslininkai iš viso pasaulio“ (čia).

Tačiau olandų žurnalistai iš „Follow the Money“, „Platform of Authentic Journalism“ ir „Pointer“ atliktame tyrime atskleidė, kad Clintel buvo sukurtas iškastinio kuro bendrovių lėšomis. 2014 m. „Delphi“ mokslinių tyrimų institutas (kurio nariais yra beveik 30 iškastinio kuro bendrovių) investavo 1,2 mln. eurų į Pasaulinių socialinių ekonominių pokyčių centrą – asmeninį tuometinio direktoriaus Guuso Berkhouto projektą. Iš šio asmeninio projekto buvo sukurta klimato skeptikų platforma pavadinimu „Clintel“ (čia).

Klaidinanti žinutė

Dauguma dokumentą pasirašiusių ekspertų yra iš visai kitų sričių nei klimatologija ar meteorologija (čia). Jie yra medicinos, inžinerijos, geologijos ir verslo ekspertai. Asmenys, įskaitant klimato kaitos mokslininkus ir publicistus, ir tuos, kurie įvardina save kaip „klimato realistus“, sudaro mažiau nei 10 proc. visų pasirašiusiųjų. Kitaip tariant, dokumentą pasirašę žmonės net nėra baigę studijų, reikalingų tinkamai įvertinti klimato kaitą. Todėl juos vargiai galima vadinti mokslininkais ar ekspertais.

Tiesa, kai kurie asmenys, įvardijami „Clintel“ ambasadoriais, pasižymi savo moksliniais laimėjimais. Pavyzdžiui, Ivaras Giaveras ir John F. Clauseris yra laimėję Nobelio premijas (atitinkamai 1973 m. ir 2022 m.). Tačiau premijos jiems paskirtos už atradimus fizikoje, o ne dėl jų tyrimų klimato kaitos srityje. Iš tikrųjų, nei vienas autorius nėra išleidęs nei vieno straipsnio apie klimato kaitą (čia ir čia).

Pats dokumentas nėra recenzuotas mokslinis straipsnis. Tai yra 6 tezės (joms skirtas tik vienas dokumento puslapis), kurios nėra pagrįstos jokia moksline metodologija, ankstesniais mokslininkų tyrimais ar bendromis gamtos mokslų nuostatomis.

Kita vertus, yra atlikti kiekybiniai moksliniai tyrimai, kurie atspindi bendrą mokslininkų sutarimą dėl klimato kaitos. 2021 m. paskelbtame straipsnyje nurodoma, kad iš 90 000 tyrimų apie klimato kaitą ir atrinkus tik 3000 straipsnių, 99 proc. straipsnių autorių priėjo išvados, kad iškastinio kuro, tokio kaip anglis, dujos ir nafta, deginimas yra planetos atšilimo priežastis (čia).

Nenuostabu, kad „Clintel“ dokumente minimi teiginiai neatitinka realybės. Pavyzdžiui, dokumente teigiama, kad atšilimas vyksta daug lėčiau, nei prognozuota. Klimato modelių prognozės rodo, kad temperatūra kyla proporcingai šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekiui. Ir, priešingai nei teigiama „Clintel“ dokumente, Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos 2022 m. apžvalgoje teigiama, kad „klimato kaita planetą veikia daug greičiau, nei mokslininkai manė iš pradžių“ (čia).

„Melo detektorius“ jau ne kartą aprašė socialiniuose tinkluose skleidžiamus teiginius apie klimato kaitą. Apie vis kylančią vidutinę temperatūrą ir jos padarinius planetai galite paskaityti čia ir čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją