Teiginiai


AMA siūlo nenurodyti vaiko lyties gimimo liudijime.

Verdiktas


Manipuliacija. AMA siūlo nenurodyti vaiko lyties gimimo liudijime, bet tai būtų taikoma tik viešam gimimo liudijimui, kuris reikalingas pateikiant dokumentus gauti vairuotojo pažymėjimą, stojant į universitetą ir t.t. Informacija apie vaiko duomenis gimus, įskaitant lytį, ir toliau būtų pranešama Amerikos ligų kontrolės ir prevencijos centrui bei Nacionaliniam sveikatos statistikos centrui.

Melo detektoriaus komentaras


Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką paaiškėjo, kad internete plintantis vaizdo įrašas atsirado „Youtube“ kanale „PBD Podcast“. 2023 m. sausio 17 d. „PBD Podcast“ įkėlė interviu su Dennis Prager, kuris ties 30:30 pamini teiginius dėl AMA siūlymo nenurodyti vaiko lyties gimimo liudijime (čia).

2021 m. AMA išties siūlė nenurodyti vaiko lyties gimimo liudijime. Paaiškinimas skamba taip: „Mūsų Amerikos medikų asociacija pasisako už tai, kad viešojoje gimimo liudijimo dalyje būtų panaikintas lyties, kaip teisinės žymos, žymėjimas ir kad ji būtų matoma tik medicininiais ir statistiniais tikslais“ (čia). Apart AMA rekomendacijų, toks pokytis kol kas neįvyko.

Klaidinančios žinutės

Jungtinėse Amerikos Valstijose yra keli gimimo liudijimai. Vienas gimimo liudijimas yra išduodamas valstijos. Jis reikalingas pateikiant dokumentus dėl vairuotojo pažymėjimo, stojant į universitetą ir kitose institucijose. Šis gimimo liudijimas yra įvardijamas kaip viešas. Tačiau dar vienas gimimo liudijimas yra išduodamas ligoninės. Toks gimimo liudijimas siunčiamas Gyvybės statistikos biurui arba valstybiniam registrui ir jis išlieka privatus, bet gali būti naudojamas medicininiais ir statistiniais tikslais (čia). Gimimo duomenys perduodami Amerikos ligų kontrolės ir prevencijos centrui bei Nacionaliniam sveikatos statistikos centrui (čia).

Ligoninės gimimo liudijimo duomenys nulemia ir viešąjį (oficialų) gimimo liudijimą.

AMA siūlo tvarka, kuria viešojo gimimo liudijimas nebūtų naudojamas diskriminuoti asmenį lyties pagrindu. Pastebima, kad JAV nebenurodama žmogaus rasė viešame gimimo liudijime, jog institucijos nediskriminuotų rasiniu pagrindu (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją