Teiginiai


NATO vadovavo nacių karininkai (ČIA).

Verdiktas


Nors tiesa, kad koliaže nurodyti nacistinėje Vokietijoje Antrojo pasaulinio karo metu užėmė svarbius postus, nepateikus papildomo konteksto jame nurodyta informacija klaidina. Visų pirma, šie vyrai buvo profesionalūs kariškiai ir nepriklausė nacių partijai, be to, kai kurie iš jų dalyvavo sąmoksle, siekiant nužudyti Hitlerį arba patys prisidėjo prie nacių padarytų nusikaltimų išaiškinimo ir amerikiečių įkurtos žvalgybinės Gehleno organizacijos veiklos.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose paviešintas koliažas iš aštuonių skirtingų nuotraukų su vyrų portretais. Prie kiekvieno iš jų nurodytas vyro vardas ir pavardė, užimtos pareigos nacistinėje Vokietijoje ir pareigos, kurias šie asmenys vėliau užėmė NATO struktūroje. Vaizdu pasidalinę vartotojai teigia, kad tai – NATO vadovaujantys nacių karininkai, tačiau nepateikus daugiau detalių apie tai, kas iš tiesų buvo šie vyrai, lengva susidaryti klaidingą nuomonę apie jų vaidmenį.
Klaidinantis koliažas

Pirmasis asmuo viršutinėje nuotraukų eilėje iš kairės yra Adolfas Heusingeris. Nors tiesa, kad hitlerinėje Vokietijoje A. Heusingeris užėmė Armijos generalinio štabo viršininko pareigas, taip pat tiesa ir tai, kad ir jis pats buvo patekęs į Gestapo nemalonę, kadangi buvo tame pačiame kambaryje su Adolfu Hitleriu 1944 m. liepos 20 d., kai įvyko pasikėsinimas į jį, sprogus bombai. Po šio įvykio A. Heusingeris atsidūrė ligoninėje, o vėliau buvo apklausinėjamas Gestapo, kadangi turėjo ryšių su konspiratoriais. Vis dėlto, neaptikus jokių įrodymų, kad A. Heusingeris galėjo dalyvauti sąmoksle, jis buvo paleistas.

Karui pasibaigus A. Heusingeriui Niurnbergo teisme nebuvo pateikti jokie kaltinimai, nes nebuvo įrodymų, kad jis prisidėjo prie karo nusikaltimų vykdymo, be to, kariškis padėjo amerikiečių advokatams bei vėliau prisijungė prie amerikiečių įkurtos žvalgybinės Gehleno organizacijos, kurioje dirbo buvę Trečiojo reicho žvalgybos pareigūnai. Prie šios organizacijos prisijungė ir tame pačiame koliaže įrašytas Ernstas Ferberis, kelis metus buvęs JAV karo belaisviu.

Antrasis asmuo nuotraukų koliaže – Hansas Speidelis, nuo 1957 iki 1963 m. ėjęs NATO sausumos pajėgų vado Vidurio Europoje pareigas. Jis niekada nebuvo įstojęs į nacių partiją, tačiau dėl savo sugebėjimų Antrojo pasaulinio karo metais užsitarnavo Vermachto vadų pagarbą. 1944 m. balandį H. Speidelis buvo feldmaršalo Erwino Rommelio štabo viršininkas. Tuo metu kai kurie karininkai buvo išvardinti Hitlerio karinių strategijų kvailumo, brendo sąmokslas, kuriame svarbų vaidmenį suvaidino H. Speidelis. Pastarasis turėjo įtikinti E. Rommelį prisijungti prie sąmokslo ir sąmokslui pavykus galbūt tapti revoliucinės vyriausybės vadovu, tačiau 1944 m. liepos 20 d. pasikėsinimas į A. Hitlerį nepavyko, po stalu padėta bomba diktatoriaus nenužudė, o daugelis sąmokslininkų vėliau buvo suimti ir nužudyti.

H. Speidelis taip pat buvo suimtas ir laikytas kalėjime 7 mėnesius, iki kol sugebėjo pasprukti pas sąjungininkų karius. Taigi, nepaisant ryšiu su nacių karininkais H. Speidelis suvaidino svarbų vaidmenį, siekiant nuversti A. Hitlerį, kaip ir Johannas von Kielmanseggas, kuris, nors buvo Vokietijos generalinio štabo karininku Antrojo pasaulinio karo metais, taip pat prisidėjo ir prie 1944 m. liepos 20 d. pasikėsinimo į Hitlerį vykdymo. Šiam nepavykus buvo Gestapo apklausiamas, tačiau galiausiai paleistas pritrūkus įrodymų.

Trečiasis asmuo koliaže Johannas Steinhofas buvo talentingas pilotas, tarnavęs Luftwaffe – nacistinės Vokietijos Vermachto karinėse oro pajėgose. Atviruose šaltiniuose nėra jokių duomenų, kad jis būtų prisidėjęs prie karo nusikaltimų vykdymo. Kiti koliaže matomi vyrai – Karlas Heinzas Schnellis ir Franzas Josefas Schulze‘as – taip pat buvo pilotai ir tarnavo Luftwaffe.
Paskutinis vyras koliaže – Ferdinandas von Sengeris und Etterlinas – irgi buvo profesionalus kariškis, ne nacių partijos narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją