Teiginiai


JAV mokykloje į istorijas pamoką atvyko mokinio mama, kur mokytoja vietoje istorijos propaguoja homoseksualumą ir LGBT vertybes. Kiekvieni tėvai taip turėtų elgtis.

Verdiktas


Manipuliacija. Vaizdo įrašas buvo išplatintas kaip tikri dokumentiniai kadrai, tačiau iš tiesų jis buvo surežisuotas ir pirmiausia paskelbtas žinomo JAV komiko paskyroje. Šis komikas kuria įvairias socialines temas analizuojančius vaizdo siužetus, imituojančius dokumentinį pasakojimą, siekdamas sukelti diskusijas įvairiomis visuomenei aktualiomis temomis.

Melo detektoriaus komentaras


Pasinaudojus vaizdo įrašų paieškos platforma „InVid We Verify“ ir atlikus paiešką su keliais socialiniuose tinkluose išplatinto vaizdo įrašo kadrais pavyko rasti daugiau to paties įrašo kopijų. Viena iš jų – „Facebook“ paskyroje „Jibrizy“ pasidalintas įrašas. Ši paskyra, turinti daugiau nei 11 mln. sekėjų, priklauso amerikiečių komikui. Paskyros apraše nurodoma, kad jos savininkas yra „režisierius, kuriantis vaizdo įrašus pokalbių temomis, kurie atrodo tikri.“ (čia).

Klaidinanti žinutė

Vaizdo įrašas, kuriame nufilmuotas įsiutusios motinos konfliktas su mokytoja, kuri esą „propaguoja LGBT vertybes“, į šią paskyrą įkeltas rugsėjo 16 d. Čia įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 59 tūkst. kartų. Originalios vaizdo medžiagos trukmė – daugiau nei 6 minutės, tuo tarpu juo pasidalinę kiti socialinių tinklų vartotojai iškirpo tik dalį jo, palikdami beveik pusantros minutės trukmės reportažą.

Nors įrašas buvo sukurtas taip, kad atrodytų kaip tikri dokumentiniai kadrai, iš tiesų jis, kaip ir kiti komiko „Jibrizy“ įrašai, buvo surežisuotas ir pasidalintas pramogų ir refleksijos tikslais. Originalios jo versijos pabaigoje pasirodo ir pats reportažo kūrėjas. „Sveiki, bičiuliai, viskas čia surežisuota. Ką jūs galvojate apie situaciją, kai motina atvyko ir nuplėšė vėliavą, sakydama, kad ji nemoka mokesčių tam, kad palaikytų šį dalyką mokykloje? Komentuokite apačioje“ – sakė „Jibrizy“ (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją