Teiginiai

Sadhguru teigė norintis matyti mažiau sielų Žemėje.

Verdiktas

Manipuliacija. Sadhguru skatina kontroliuoti gimstamumą per švietimą ir tokiu būdu sumažinti gimstančių vaikų skaičių šeimose, kurios negali jiems suteikti oraus gyvenimo. Jis neišreiškė noro mažinti esamą žmonių planetoje skaičių.

Melo detektoriaus komentaras

Sadhguru, dar žinomas kaip Džagadišas Vasudevas, yra dvasinis lyderis ir „Isha Foundation“ įkūrėjas. Jis žinomas dėl savo dvasiškumo praktikų, aplinkosaugos ir socialinių iniciatyvų, tokių kaip „Išsaugokime dirvožemį“ ir iniciatyva „Sąmoninga planeta“ (čia).
Klaidinanti žinutė

Tačiau ištrauka iš Pasaulio ekonomikos forumo, kuriame kalbėjo guru, nepatvirtina teiginio, esą jis nori sumažinti žemėje gyvenančių sielų skaičių. Interviu metu jis kalba apie tai, kodėl žmonės turėtų siekti darnos su gamta ir keisti savo vartojimo įpročius. Kaip teigia dvasinis lyderis:

„Žmonės mano, kad planetai gresia pavojus. Ne, planetai pavojus negresia. Nesijaudinkite dėl Motinos Žemės. Ji atsigaus. Tik žmonių gyvenimas gali tapti labai žiaurus, jei nesusitvarkysite dabar“, – interviu metu teigė Sadhgur (čia).

Sadhguru savo internetiniame puslapyje patikslina, kad žmonėms reikia atsižvelgti ne tik į vartojimo įpročius, bet ir augančią populiaciją. Jis iškelia tikslą mažinti gimstamumą (ypač Indijoje) per tokias priemones kaip švietimas ir šeimos planavimas. Sadhguru siūlo susilaukti mažiau vaikų, kad jiems būtų galima užtikrinti kokybišką ir pilnavertį gyvenimą (čia).

Mokslininkų bendruomenė nesutaria, ar pavyktų „sukontroliuoti“ populiaciją per griežtesnę gimstamumo politiką. Pavyzdžiui, vieno vaiko politika Kinijoje sukėlė nenumatytas socialines problemas čia). Pažangesnė medicina taip pat reiškia, kad žmonės gyvena ilgiau, todėl susiduriama su populiacijų senėjimu. Prognozuojama, kad iki 2100 metų planetoje gyvens 10 milijardų žmonių (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)