Teiginiai


Estija ir Estijos parlamentas atmetė PSO siūlomą tarptautinį susitarimą dėl pandemijų prevencijos.

Verdiktas


Trūksta konteksto. Šis teiginys remiamas laišku, kurį PSO išsiuntė 11 iš 101 Estijos parlamento narių, kurie neatstovauja valdančiajai daugumai.

Melo detektoriaus komentaras


Laišką PSO, kuris parašytas lapkričio 22 d., pasirašo 11 Estijos parlamento, Rygikogo, narių. Iš viso, parlamentas turi 101 narį. Sapereaude.lt įraše teigiama, ir kad kalbama visos Estijos vardu, ir kad „Estijos parlamentas tarė savo žodį“. Teigiama, kad Estija atmetė PSO siūlomą taprtautinį susitarimą dėl pasirengimo pandemijų prevencijai ir reagavimo į jas.
Dabar ši žinia plinta anoniminėje alternatyvioje socialinėje platformoje „Telegram“, kuri, priešingai nei teigiama sapereaude.lt įraše, nėra laikoma žiniasklaidos priemone, o socialiniu tinklu (čia).
Klaidinanti žinutė

Sauguma laišką pasirašiusių asmenų yra iš Europos liaudies partijos frakcijos (Estonian Conservative People’s Party Parliamentary Group) (čia). Ši partija 2023 m. Estijos parlamento rinkimuose iš viso gavo 17 mandatų, mažiau nei prieš ankstesniuose rinkimuose (čia ir čia), kartu su Reformų partija, kuri nugalėjo rinkimus (37 mandatai) ir Centro partija su 16 mandatų ir kt. partijomis su mažiau mandatų.
Europos liaudies partija nebuvo pakviesta į koaliciją, jie dabar sudaro ne valdančiąją daugumą, o yra opozicijos dalimi. Svarbu pabrėžti, kad laiško nepasirašė valdančiosios daugumos partijų atstovai (čia).
Taigi teigti, kad 11 iš 101 parlamento narių, kurie neatstovauja valdančiosios daugumos, kalba visos valstybės ar Estijos parlamento vardu – neteisinga.


Pabaiga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją