Teiginiai

Fotografija, kurioje A. Jolie glėbyje laiko juodaodį prie stulpo pririštą berniuką atskleidžia blogus aktorės kėslus (archyvas 1 pvz., archyvas 2 pvz.).

Verdiktas

Manipuliacija. Nors socialiniuose tinkluose panaudota fotografija – autentiškas fotografo Pero-Anderso Petterssono darbas, pateikiamas kontekstas yra klaidingas. Socialiniuose tinkluose paskleistais komentarais siekiama įrodyti, kad aktorė Angelina Jolie kankina berniuką, laiko jį pririšusi, kai, tuo tarpu, iš įvairių liudijimų išaiškėja, kad berniuką prie stulpo pririšo jo motina, nes karo traumą išgyvenęs vaikas nuolat bando pabėgti ir save žaloti.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose išplatinta aktorės Angelinos Jolie fotografija buvo padaryta 2007 m., kai moteris lankėsi pabėgėlių stovykloje Rytiniame Čade. Dviejų dienų išvykos tikslas buvo įvertinti, kaip pasikeitė Sudano pabėgėlių padėtis nuo paskutinio aktorės vizito 2004 m. Stovyklą A. Jolie lankė kartu su fotografu Peru-Andersu Petterssonu, kuris ir užfiksavo socialiniuose tinkluose publikuotą nuotrauką (čia).

Klaidinanti žinutė

Pabėgėliams padedančios organizacijos „SOS Children's Villages“ interneto svetainėje pasakojama, kaip aktorė sutiko prie stulpo pririštą berniuką. „Mums papasakojo apie berniuką, kuriam skubiai reikėjo mūsų pagalbos. Nuvykome į jo namus. Viskas atrodė, kaip ir visur kitur: apleista palapinė su laikina molio plytų siena aplink ją, kad smėlio audra neišplėštų palapinės iš žemės. Septynmetis Mahamatas sėdėjo lauke ant saulės, nuogas ir visiškai vienas. Jis buvo medžiagos gabalu pririštas prie stulpo ties kulkšnimis. Jis klūpojo atvėręs burną, jo veidą dengė musės, o nuoga nugara daužė save į sieną. Kai priartėjome prie jo, jis nuskuodė tolyn, kiek leido medžiagos skuduras ant kojos.“

Toliau pateikiama berniuko motinos istorija. Ši pasakoja, kad vaikas buvo visiškai normalus ir sveikas, iki kol pro kaimynų namus praskridęs lėktuvas nenumetė ant jų bombos tuo metu, kai berniukas žaidė lauke. Išsigandęs Mahamatas pabėgo ir jį, visiškai dehidratavusį, rado tik po dviejų dienų. Nuo to laiko vaikas liovėsi kalbėti. Vėliau berniuko motina kartu su juo pabėgo į Čadą, tačiau berniukas vis kėsinosi sprukti iš pabėgėlių stovyklos ir bandė save žaloti, todėl motina turėjo jį pririšti prie stulpo.

Berniuką sutikusi A. Jolie ne kartą su žurnalistais kalbėjo apie šią akimirką. 2007 m. žurnalui „Newsweek“ duotame interviu ji sakė: „Pirmiausia norisi nuimti [virvę]. Bet motina turi dar keturis vaikus, ji viena. Terapeutai jį lanko, bet jei [jis] lieka vienas, jis dingsta arba pats save daužo. Aš su juo kalbėjausi kokį pusvalandį ir tiesiog tarsi ilgai žiūrėjau į jį, kol jis mane palietė, ir ten buvo mažas berniukas, kuris buvo atviras švelniam garsui ... Ten yra normalus mažas vaikas, bet jo žvilgsnis kupinas baimės.“

„AAP FactCheck“ faktų tikrintojai taip pat susisiekė su fotografijos autoriumi, kad dar kartą įsitikintų, kaip turėtų būti suprastas atvaizdo kontekstas. P. A. Petterssonas patikino, kad socialiniuose tinkluose paskleista versija, esą nuotraukoje slypi slapti A. Jolie kėslai, yra klaidinga ir atvaizdas buvo panaudotas pakeičiant tikrąją jo atsiradimo istoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją