Teiginiai

Oleksijus Arestovičius pripažino, kad teroro ataka Maskvoje yra Ukrainos darbas (archyvas).

Verdiktas

Melas. Internete paviešintos tik 24 s. iš daugiau nei pusantros valandos trukmės interviu su Oleksijumi Arestovičiumi, be to, reportažas buvo sumontuotas taip, kad atrodytų, jog O. Arestovičius ukrainiečių vardu prisiima kaltę už išpuolį Rusijoje. Originaliame interviu jis neužsimena, kad Ukraina būtų kaip nors prisidėjusi prie teroro išpuolio Rusijoje, tik kritikuoja Rusiją bandant iš pasaulio valstybių išgauti kuo daugiau užuojautos ir emocijų tuo tarpu, kai rusų kariai Ukrainoje kiekvieną dieną žudo žmones ir užuojautos dėl kruvinų skerdynių nepareiškia.

Melo detektoriaus komentaras

Kovo 25 d. internete pasirodęs daugiau nei pusantros valandos trukmės pokalbis su buvusiu Ukrainos prezidento administracijos patarėju Oleksijumi Arestovičiumi nepraslydo pro Kremliaus propagandos skleidėjų akis. Netrukus po to internete išplatinta 24 s. iškarpa iš to paties interviu, tvirtinant, esą vyras pripažino, kad Ukraina prisidėjo prie kruvinų žudynių šalia Maskvos esančioje koncertų arenoje „Crocus City Hall“.

Trumpame reportaže girdėti O. Arestovičiaus komentarai apie kovo 22 d. įvykusį teroro išpuolį. Jis sako [pateikiame įrašo vertimą iš rusų į lietuvių kalbą, – aut. past.]:

Rusijos propaganda kaip maži kaprizingi vaikai pradėjo sau reikalauti užuojautos. Na, visas pasauli. Tu turi stoti mūsų pusėn ir užjausti. Mes juk didžiausios radikalaus Islamo aukos ir taip toliau ir taip toliau...ir pamirškite, kad jie pas mus per dieną šitiek žmonių nužudo. Kiek mes nužudėm. Mes nužudėm šiame teroro akte“.

Melaginga žinutė

Nesunku pastebėti, kad paskutinės vaizdo įrašo sekundės yra sumontuotos. Du kartus pakartojama replika „Mes nužudėme“ (rus. мы убили), o frazė „šiame teroro akte“ skamba taip, lyg būtų pridėta vėliau.

„Melo detektoriui“ pavyko surasti visą daugiau nei pusantros valandos trukmės įrašą, iš kurio ir buvo iškirpta minėta ištrauka. Transkripcijos įrankiu pavertus garso įrašą tekstu nesunku atsekti, kuri pokalbio dalis buvo iškirpta. Socialiniuose tinkluose atsidūrusi replika prasideda ties 12:05 min. (čia) ir skamba taip:

„Rusijos propaganda kaip maži kaprizingi vaikai pradėjo sau reikalauti užuojautos. Na, visas pasauli. Tu turi stoti mūsų pusėn ir užjausti. Mes juk didžiausios radikalaus Islamo aukos ir taip toliau ir taip toliau...ir pamirškite, kad jie pas mus per dieną šitiek žmonių nužudo. Kiek mes nužudėm, ne kiek mes nužudėm, o kiek jie mūsų nužudė. Ir kiek iš jų buvo nužudyta per šitą patį, taip, šį teroro aktą. O jei paimtume Bučos, Mariupolio ir kitus epizodus, tai tarsi, na, mes kažkaip negirdėjome. Užuojauta aukoms iš mūsų pusės nėra būtinas jausmas ar, na, štai, aš norėčiau išgirsti. Na, pažiūrėkite „20 Mariupolio dienų“, pažiūrėkite į Mariupolio gyventojų liudijimus, kai vaikai rūsyje savaitę sėdi su savo močiutės lavonu.“

Klausant viso įrašo akivaizdu, kad O. Arestovičius nė vienu žodžiu neužsiminė apie Ukrainos vaidmenį Pamaskvėje įvykusiame teroro akte. Greitakalbe berdamas žodžius jis suklysta ir vietoje frazės „kiek jie mūsų nužudė“ (rus. сколько они Мы убили) pasako „kiek mes nužudėme“ (rus. сколько мы убили), tačiau greitai pasitaiso. Socialiniuose tinkluose išplatintas įrašas buvo apkarpytas, kad atrodytų, jog O. Arestovičius sako, „kiek mes nužudėme šiame teroro akte“, kai tikroji jo pasakyta replika yra „kiek iš jų buvo nužudyta per šitą patį, taip, šį teroro aktą“.

Tai – tik dar vienas Kremliui palankių šaltinių bandymas apšmeižti Ukrainą ir išrasti sąsajas tarp jos ir Pamaskvėje įvykusio teroro išpuolio, dėl kurio kaltę prisiėmė ISIS. „Melo detektorius“ jau rašė apie panašius bandymus, pavyzdžiui, kai vieno iš sulaikytų įtariamųjų Dalerjono Mirzoevo nuotrauka buvo palyginta su Ukrainos pusėje kovojančio čečėno Rustamo Ažijevo fotografija, tvirtinant, esą tai – tas pats žmogus (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)