Teiginiai


PEF pasidalino infografiku, kuriame pavaizduota, kaip atrodys žmonių mityba iki 2030 m. Jame nurodoma, kad žmonės galės suvalgyti 40 proc. mažiau maisto, maitinsis valgomaisiais vabzdžiais ir sojos bei laboratorijose užaugintos mėsos produktais.

Verdiktas


Melas. PEF niekada nesidalino tokiu grafiku. Atvaizdas buvo sukurtas nuotraukų redagavimo programomis.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose paviešintas infografikas pavadinimu „Kaip mūsų dieta atrodys 2030 m.?“. Grafiką sudaro skritulinė diagrama, padalinta į atskiras dalis. Joje nurodoma, kad iki 2030 m. žmonės turės suvalgyti 40 proc. mažiau maisto, nei dabar, siekiant sumažinti klimato kaitos padarinius, be to, didžiąją žmonių dietos dalį neva sudarys valgomieji vabzdžiai ir perdirbti produktai, pavyzdžiui, laboratorijose išauginta mėsa. Viršutiniame grafiko kampe matomas Pasaulio ekonomikos forumo logotipas, neva nurodantis, kad organizacija ir yra grafiko autorė.
Klaidinanti žinutė

Vis dėlto, atlikus paiešką internete PEF interneto svetainėje tokio grafiko aptikti nepavyko, nėra ir jokių kitų įrodymų, siejančių grafiko atsiradimą su PEF. Faktų tikrintojai „APNews“ taip pat susisiekė su PEF atstovu spaudai Yannu Zopfu, kuris paneigė grafike pateikiamą informaciją ir bet kokias jos sąsajas su PEF.

2016 m. PEF interneto svetainėje iš tiesų buvo publikuotas straipsnis pavadinimu „Kaip mūsų dieta atrodys 2030 m.?“, tačiau jame pateikiama visiškai kitokia informacija, nei analizuojamame grafike. Straipsnio autorius teigė, kad žmonių mityba gali būti labiau orientuota į daržoves, vaisius, neskaldytus grūdus ir alternatyvius produktus, pavyzdžiui, sojos produktus, o mėsos, pasak jo, bus suvartojama mažiau. Šiame straipsnyje taip nėra jokio grafiko, kuris primintų socialiniuose tinkluose plintantį atvaizdą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją