Teiginiai

Leipcige vyko protestas prieš fašizmą, NATO, JAV ir liberalią demokratiją.

Verdiktas

Iš dalies melas. Tiesa, kad protesto akcijos, nukreiptos prieš fašizmą, vyko Leipcigo mieste. Panašių protestų banga nuvilnijo ir kituose Vokietijos miestuose. Tačiau įrašą išplatinę vartotojai iškraipė tikrąją protestų prasmę. Akcijos vyko dėl kraštutinės dešiniosios krypties partijos „Alternatyva Vokietijai“ veiksmų, kai ši pradėjo diskusijas dėl užsienio kilmės žmonių deportacijos. Protestai nėra susiję su pasipriešinimu NATO, JAV ar demokratijai.

Melo detektoriaus komentaras

Kremliaus režimui palankią informaciją skleidžiančios socialinių tinklų paskyros ir interneto svetainės išplatino trumpą reportažą iš protesto akcijos. Naktį filmuotame įraše matoma aikštėje susirinkusi žmonių minia, rankose laikanti žvakes. Komentaruose šalia įrašo nurodoma, kad jis nufilmuotas Leipcigo mieste, o susirinkusieji protestuoja prieš fašizmą.

„Vokietija. Leipcigas. Žmonės skanduoja „Visi kartu prieš fašizmą!“. Fašizmas šiandien vadinasi liberali demokratija, jį įkūnija JAV-NATO Melo ir Blogio imperija, kurią yra būtina sunaikinti“, - rašoma vienoje žinutėje, kurią peržiūrėjo daugiau nei 1,5 tūkst. žmonių.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką galima rasti daugiau informacijos apie Vokietijoje vykusią protesto akciją. Vaizdo įrašo kadrai iš tiesų buvo nufilmuoti Leipcigo mieste. Čia ir kituose šalies miestuose, Berlyne, Miunchene, Kelne ir Drezdene, sausio 21 d. vyko didžiulės protesto akcijos prieš kraštutinės dešiniosios partijos „Alternatyva Vokietijai“ (Alternative für Deutschland, AfD) vykdomą politiką.

 Klaidinanti žinutė

Partija pateko į nemalonę po to, kai tiriamosios žurnalistikos portalas „Correctiv“ sausio 10 d. paviešino ataskaitą, kurioje atskleista, kad Potsdame vykusiame partijos susitikime diskutuota apie migracijos politiką, įskaitant užsienio kilmės asmenų deportaciją. Susitikime dalyvavo ir Austrijos ekstremistiniam identitariniam judėjimui vadovaujantis Martinas Sellneris, teigiantis, kad ne baltieji migrantai siekia pakeisti Europos „vietinius“ baltuosius gyventojus.

Protesto akcijose dalyvavę Vokietijos gyventojai skandavo prieš rasizmą ir nacizmą nukreiptus šūkius. Skirtingai nei teigiama socialiniuose tinkluose, akcija nebuvo nukreipta prieš NATO, JAV ar demokratiją, o atvirkščiai, susirinkę žmonės pasisakė už demokratiją ir prieš ekstremizmą.


    Policijos duomenimis, Miunchene vykusioje akcijoje dalyvavo apie 100 tūkst., Berlyne tik prasidedant renginiui užfiksuota apie 30 tūkst. dalyvių.

    Ironiška tai, kad socialiniuose tinkluose Kremliui palankiai dezinformacijai skleisti pasitelkti būtent protesto, nukreipto prieš AfD vaizdai. Naujienų portalai jau ne kartą rašė apie tai, kad pati AfD yra Vokietijos penktoji kolona, su Kremliumi siejama artimų saitų. Apie tai, kaip AfD Vokietijoje tarnauja Rusijos interesams 2023 m. domėjosi tas pats tiriamosios žurnalistikos projektas „Correctiv“ (čia).

    Šaltinis
    Temos
    Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
    www.DELFI.lt
    Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją