Įsiutęs socialinių tinklų vartotojas žinutėje necenzūriniais žodžiais keikia pratęsiamą karantiną, privalomas dėvėti kaukes vadina skudurais, neigia jų veiksmingumą ir dalinasi mintimis apie kovos su karantinu būdus – riaušes ir protestus.

Klaidinanti socialiniame tinkle paviešinta žinutė
Latvijos valdžiai ir tie ne tokie skystakiaušiai, ten žmonės laisvai gali judėti be jokių kaukių, ir jokių baudų už tai nėra.
Socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinta žinutė

Šis argumentas yra iš dalies klaidinantis.

Švelninant karantino sąlygas, kuomet žmonės vis dažniau palieka namus ir tęsia įprastą gyvenimą, Latvijoje taip pat buvo susirūpinta atsargumo priemonėmis. Balandžio 28 dieną latviškasis „Delfi“ portalas skelbė apie tai, kad kaukes Latvijos gyventojai privalės dėvėti viešajame transporte.

Latvijos susisiekimo ministras Tál Linkait teigė, kad tokios išvados buvo prieita Susisiekimo ministerijos diskusijos su sveikatos apsaugos ekspertais metu, tačiau oficialiai sprendimas dėvėti kaukes dar nebuvo priimtas.

Balandžio 5 dieną lsm.lv paskelbtame straipsnyje išreikštas vaistinių nuogąstavimas, kad ne visi Latvijos gyventojai galėtų įsigyti vienkartinių medicininių kaukių, nes šiuo metu Latvijoje vienos kaukės kaina siekia 70 euro centų, o veiksminga ji būna tik dvi valandas.

Nepaisant šių svarstymų, gegužės 7 dieną Latvijos vyriausybė priėmė sprendimą, kuriuo dėvėti kaukes Latvijos viešajame transporte bus privaloma. Šis reikalavimas įsigalios gegužės 12 dieną. Sveikatos ministerijos teigimu, žmonės galės dėvėti ir savo pasisiūtas kaukes, nebūtinai medicinines.

Nepadeda tie skudurai !!! Jie veikiau veikia kaip psichologinė priemonė, rodanti kad tu paklūsti sistemai.
Socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinta žinutė

Nemedicininės kaukės, pagamintos iš tekstilės medžiagų, nėra tobula apsisaugojimo nuo naujojo koronaviruso priemonė, tačiau ekspertai pritaria, kad savadarbės kaukės yra geriau, negu nieko. Amerikos plaučių asociacija ragina medicinines profesionalias kaukes ir respiratorius palikti medikams, kurie kas dieną kontaktuoja su virusu užsikrėtusiais pacientais, o tekstilines kaukes rekomenduoja dėvėti visiems tokioje aplinkoje, kur yra rizika bendrauti, sutikti kitus žmones.

„Vienas iš keturių COVID-19 nešiotojų gali nejausti jokių simptomų arba jausti tik labai nežymius simptomus ir pats to nežinodamas skleisti virusą. Medžiaginės kaukės – nesvarbu, ar tai būtų namuose pasigamintas veido dangalas, bandana ar skarelė – gali padėti sulėtinti viruso plitimą. Šio tipo kaukės nėra skirtos apsaugoti jų nešiotoją, jos skirtos apsaugoti nuo netikslingo perdavimo tuo atveju, jeigu esate besimptomis viruso nešiotojas“, – rašoma asociacijos tinklalapyje.

  • Šaltiniai
  • Amerikos plaučių asociacijos informacija
  • Sākot atcelt Covid-19 ierobežošanas pasākumus, sabiedriskajā transportā būs jālieto sejas maskas; delfi.lv
  • Latvian government adopts requirement that mouth and nose should be covered in public transport; leta.lv