Teiginiai


Žinutė socialiniuose tinkluose: „JAV kažkam ruošiasi. Taigi, jau Niujorko metro pasirodė stendai su patarimais, kaip išgyventi po radiacijos“ (ČIA).

Verdiktas


Nufotografuotas plakatas – Naujojo Džersio Aplinkos apsaugos departamento reklaminės kampanijos, kurios tikslas – didinti visuomenės informuotumą apie tai, kaip elgtis radiacinės avarijos metu, dalis. Ši reklaminė kampanija neįrodo, kad JAV ruošiasi branduolinio užtaiso sprogimui šalies viduje. Rugsėjo mėnesį JAV minimas Nacionalinis pasirengimo ekstremalioms situacijoms mėnuo, todėl panašios akcijos šalies viduje šiuo metų laiku yra įprastas reiškinys.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose dalinamasi, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, metro daryta nuotrauka. Joje matomas plakatas, kuriame aiškinama, ką reikėtų daryti įvykus radiacinei avarijai. Gausiai iliustruotame plakate trumpais punktais nurodoma, kad susidūrus su radiacijos pavojumi reikėtų nedelsiant nusirengti užterštus drabužius ir juos išmesti, nusiprausti, apsivilkti švarius drabužius ir, galiausiai, padėti kitiems žmonėms ir gyvūnams. Nuotrauka pasidalinę asmenys tvirtina, kad ši buvo daryta Niujorko miesto, JAV, metro ir įrodo, kad šalis kažkam ruošiasi.

Bauginamai skambantys komentarai siejami su pastaruoju metu aštrėjančia Rusijos retorika apie galimą branduolinio užtaiso panaudojimą bei galimą JAV atsaką į tai.

Vis dėlto, nors plakatas yra tikras ir iš tiesų buvo nufotografuotas metro, kaip „Melo detektoriui“ pavyko išsiaiškinti, tai – ne Niujorko, o gretimos valstijos – Naujojo Džersio – metro. Plakatas viešajame transporte atsirado ne ruošiantis branduolinei apokalipsei, o tiesiog minint Nacionalinį pasirengimo ekstremalioms situacijoms mėnesį, akciją, kuri JAV vykdoma kiekvienų metų rugsėjį.

Šia proga pradėta 2022 m. informuotumo apie radiaciją reklaminė kampanija, kurios dalimi ir yra nuotraukoje matomas plakatas. Kaip skelbiama Naujojo Džersio Aplinkos apsaugos departamento interneto svetainėje, reklaminės kampanijos tikslas – kuo plačiau informuoti visuomenę apie tai, kokių veiksmų reikėtų imtis radiacinės avarijos metu.

„Radiacinė ekstremalioji situacija gali būti nešvari bomba, transporto avarija, susijusi su radioaktyviosiomis medžiagomis, avarija atominėje elektrinėje arba savadarbio branduolinio užtaiso sprogimas. JAV Vidaus saugumo departamento vertinimu, jei visuomenė žinotų, kokių veiksmų reikia imtis radiacinės avarijos metu, būtų galima išgelbėti dešimtis tūkstančių gyvybių“, – rašoma kampaniją pristatančiame straipsnyje.

Tame pačiame straipsnyje taip pat paaiškinama, kad kampanijai panaudotos JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro iliustracijos, o reklaminė medžiaga pasirodys Naujojo Džersio Transit traukiniuose ir autobusuose bei PATH traukiniuose ir stotyse, kas taip pat įrodo, jog plakatai – šios reklaminės kampanijos dalis, mat tokius pačius grafikus galima rasti ir oficialioje JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro interneto svetainėje (ČIA), o nuotraukoje matomas metro vidus atitinka PATH metro traukinių vidaus dizainą (ČIA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją