Kataro mokslininkai išties atliko tyrimą „SARS- CoV-2 natūralios infekcijos imuninės apsaugos nuo pakartotinio užsikrėtimo Katare trukmė“ ir jis publikuojamas viešai.

Tyrėjai, beje, įspėjo, kad straipsnis yra išankstinis ir nebuvo recenzuotas, jame pranešama apie naujus medicininius tyrimus, kurie dar turi būti įvertinti, todėl neturėtų būti naudojami vadovaujantis klinikine praktika.

Tyrimo autoriai pabrėžė, kad nors dabartinės COVID-19 vakcinos turėjo lemiamą vaidmenį mažinant hospitalizacijų ir mirčių nuo šios ligos skaičių, tačiau atsirandant vis naujų koronaviruso atmainų, vakcinų teikiama apsauga silpta.

„SARS-CoV-2 pandemijos ateitis priklauso nuo viruso evoliucijos ir natūralios infekcijos imuninės apsaugos nuo pakartotinio užsikrėtimo trukmės“, – tyrėjai įvardijo motyvą, kodėl ėmėsi tokio tyrimo.

Tyrimu siekta atsakyti į klausimus: užsikrėtus koronavirusu iki omikron varianto, kiek laiko išlieka apsauga nuo pakartotinio užsikrėtimo iki omikron variantais; kiek laiko išlieka apsauga nuo pakartotinio užsikrėtimo omikron variantu; kiek laiko išlieka apsauga nuo sunkaus, kritinio ar mirtino COVID-19 užsikrėtus bet kuriuo variantu?

Nustatyta, jog pirminės infekcijos veiksmingumas nuo sunkios, kritinės ar mirtinos COVID-19 ligos, jei užsikrečiama antrą kartą, buvo 97,3%, neatsižvelgiant į pirminės infekcijos ar pakartotinio užsikrėtimo variantą, ir nebuvo jokių požymių, kad jis sumažėjo. Veiksmingumas siekia 97,3 proc., nes tarp antrą kartą užsikrėtusiųjų koronavirusu pasitaikė ir sunkių COVID-19 ligos, ir mirties atvejų, tačiau jų buvo vienetai.

Todėl tyrėjai daro išvadą, jog apsauga nuo sunkios pakartotinės užsikrėtimo išlieka labai stipri, be nykimo požymių, neatsižvelgiant į variantą, ilgiau nei 14 mėnesių po pirminės infekcijos.

Be to, tyrėjai padarė prielaidą, jog natūralus imunitetas, įgytas po persirgimo koronavirusu, gali trukti 3 metus. Tačiau tai yra tik prielaida, paremta modeliavimu ir antikūnų stebėjimu, o tikrų įrodymų nėra, nes nuo SARS-CoV-2, gavusio COVID-19 pavadinimą, atsiradimo dar nepraėjo treji metai.

Tyrimo metu taip pat buvo analizuojami dokumentai COVID-19 ligos pacientų, kurie šia liga sirgo nuo 2020 m. vasario 28 dienos, kai Katare buvo užregistruotas pirmasis koronaviruso atvejis, iki 2022 m. birželio 5 dienos. Kitaip tariant, tyrimas netruko trejus metus, kad būtų galima teigti, jog įrodyta, kad apsauga nuo sunkios pakartotinės infekcijos formos išlieka mažiausiai trejus metus.

Tyrėjai taip pat akcentuoja, kad jų tyrimas turi apribojimų, nes tirtas tik dokumentais pagrįstų infekcijų paplitimas, tačiau galėjo atsirasti ir kitų infekcijų, kurios nebuvo dokumentuotos, o jos galėjo suteikti imunitetą arba sustiprina esamą imunitetą, todėl gali turėti įtakos įvertinimui.

Mokslininkai iki šiol jau yra atlikę ne vieną tyrimą, kuriame nustatyta, jog ankstesnė SARS-CoV-2 infekcija yra susijusi su žymiai sumažėjusia pakartotinio užsikrėtimo rizika. Tačiau tyrėjai įvardija, kad įvardija, kad toks veiksmingumas trunka kelis mėnesius ar mažiausiai vienerius metus.

Taigi, remiantis visais šiais faktais, Melo detektorius konstatuoja, jog teiginys, kad persirgimas COVID-19 liga 97 proc. neskiepytų asmenų mažiausiai trejus metus apsaugo nuo sunkios pakartotinės infekcijos yra iš dalies tiesa. Ankstesnė SARS-CoV-2 infekcija yra susijusi su žymiai sumažėjusia pakartotinio užsikrėtimo rizika, tačiau nėra jokių objektyvių duomenų, kad ta apsauga truktų mažiausiai trejus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją