Teiginiai

„Earth4All“ planuoja radikaliai pakeisti žmonių įpročius, o tokiu būdu ir sumažinti gimstamumą iki 2100 m. (archyvas).

Verdiktas

Iš dalies melas. Priešingai nei teigia socialinių tinklų naudotojai, „Earth4All“ nesiūlo jokių konkrečių priemonių aktyviai mažinti pasaulio gyventojų skaičių. Tačiau organizacija turi tvaraus vystymo pasiūlymų. Atitinkamai, jie sukūrė dvi potencialias ateities populiacijos projekcijas, kurios remiasi įvairiais veiksniais, įskaitant ekonominį vystymąsi, švietimą ir sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą. Tačiau tai nėra vienintelės ateities populiacijų projekcijos, o „Earth4All“ projekcija sulaukė kritikos. Organizacija pripažįsta, kad jų projekcija įmanoma su sąlyga, jei pavyks įgyvendinti jų 5 „nepaprastas permainas“.

Melo detektoriaus komentaras

„Earth4All“ yra nevyriausybinė organizacija, kuri daugiausia dėmesio skiria gyventojų, klimato kaitos ir tvarumo klausimams spręsti (čia). „Earth4All“ analizuoja tarpusavyje glaudžiai susijusias temas: ekonomiką, visuomenę ir ekologiją. Organizacija yra paskelbusi straipsnių ir ataskaitų, kuriose nagrinėjamos potencialios praktikos, kurios padėtų kurti tvaresnį pasaulį (čia).

Jie yra sugalvoję 5 „nepaprastas permainas“ (angl. extraordinary turnarounds), kurių reikia imtis skurdo, nelygybės, įgalinimo, maisto ir energijos srityse, kad užtikrinti planetos ir žmonių gerovę ateinantį šimtmetį. Pavyzdžiui, siūloma padidinti mokesčius 10 % turtingiausiems šalies gyventojams (čia), tokiu būdu atsiras galimybė investuoti daugiau pinigų į ekonomiką. Sparti ekonominė plėtra mažas pajamas gaunančiose šalyse darytų didelę įtaką gimstamumo rodikliams. Pavyzdžiui, jei mergaitės turi galimybę įgyti išsilavinimą, o su juo – ir daugiau ekonominių galių, bei gali naudotis geresnėmis sveikatos priežiūros paslaugomis, gimstamumo rodikliai sumažėtų (čia).

Klaidinanti žinutė

„Earth4All“ sukūrė dvi populiacijos projekcijas, kurioms daro įtaką daugelis veiksnių, įskaitant ekonominį vystymąsi, švietimą ir sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą. Vienas modelis atsižvelgia į tai, kaip atrodys žmonijos populiacija, jei nesiimsime jokių permainų, bet kita projekcija atsižvelgia į sėkmingą 5 „nepaprastų permainų“ įgyvendinimą.

Pagal pirmąjį scenarijų pasaulio ekonomika ir toliau vystysis panašiai kaip per pastaruosius 50 metų, o pasaulio gyventojų skaičius amžiaus viduryje pasieks 8,8 mlrd. 2100 m. šis skaičius sumažės iki 7,3 mlrd. Pagal antrąjį scenarijų, maždaug 2040 m. pasaulio gyventojų skaičius pasieks 8,5 mlrd. ir iki šimtmečio pabaigos sumažėtų iki 6 mlrd. (čia).

Dr. Jane N. O'Sullivan, Kvynslando universiteto garbės vyresnioji mokslo darbuotoja, mano, kad „Earth4All“ projekcijos pernelyg pasikliauna ekonomikos plėtra (pavyzdžiui, didėjančiomis algomis) ir „<...> neatsižvelgiama į gimstamumo lygio, patriarchato, religijos ir kitų didelio gimstamumo šalyse nusistovėjusių socialinių normų sąsajas“, – straipsnyje teigė mokslo darbuotoja Jane N. O'Sullivan (čia).

Skirtingos populiacijų projekcijos, atsižvelgdamos į skirtingas ekonomines, socialines ir technologines jėgas, numato skirtingą populiacijų skaičių. Jungtinės Tautos prognozuoja, kad 2030 m. pasaulio gyventojų skaičius gali išaugti iki 8,5 mlrd., 2050 m. – iki 9,7 mlrd., o 2100 m. – iki 10,4 mlrd. (čia). Wittgenstein demografijos ir pasaulinio žmogiškojo kapitalo centras prognozuoja, kad 2070 m. pasaulio gyventojų skaičius pasieks aukščiausią tašką – 9,4 mlrd., o 2100 m. sumažės iki 9 mlrd. (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją