Teiginiai


Maisto perdirbimo įmonėse užfiksuota neįprastai daug gaisrų.

Verdiktas


Iš dalies melas. Internautų platinamame žemėlapyje yra įvairaus pobūdžio incidentai maisto pramonėje: nuo gaisrų maisto prekių parduotuvėse iki kibernetinių atakų prieš grūdų kooperatyvą. Incidentų skaičius, susijęs su maisto pramone, siekia apie 80, o incidentai nebūtinai nurodo, kad įmonė visiškai sunaikinta. Nacionalinės priešgaisrinės apsaugos asociacijos (NPAA) duomenimis, gaisrų skaičius maisto pramonės įmonėse nerodo neįprastos tendencijos.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų įrašuose platinamas žemėlapis yra viešai prieinamas ir jį galima rasti čia. Nors internautai teigia, kad žemėlapyje užfiksuoti sudegusios ar nuo gaisro nukentėjusios maisto perdirbimo įmonės, bet tai – tik dalis tiesos.

Žemėlapyje yra duomenų apie įvairius incidentus, įvykusius maisto pramonės įmonėse tarp 2021 m. ir 2022 m. Pavyzdžiui, raudonos spalvos piktograma nurodo gaisrus maisto prekių parduotuvėse, o rausva piktograma žymi kibernetinę ataką prieš grūdų kooperatyvą. Piktogramų kiekį žemėlapyje galima dar labiau „išpūsti“, įtraukus gaisrus žemės ūkyje, gripo atvejus žemės ūkyje ir incidentus trąšų pramonės įmonėse.

Jeigu pasirinktume tik maisto perdirbimo įmonių kategoriją (juodos spalvos piktograma), tai užfiksuotų incidentų skaičius siekia apie 80. Kai kuriose įmonėse, pavyzdžiui, „Nestlé“ gamykloje, Arkanzase, kilo gaisras ir po gaisro gamykla bent iš dalies buvo uždaryta (čia). Tačiau ne visi incidentai susiję su ugnimi, o tuo labiau – su įmonės sunaikinimu. Aidaho valstijoje vienmotoris lėktuvas atsitrenkė į bulvių perdirbimo gamyklos „Gem State Processing Plant“ kaminą (čia), bet įmonė vis dar veikia (čia).

Klaidinanti žinutė

Kokia yra oficiali statistika?

Remiantis Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento ataskaita, šalyje yra daugiau nei 41 080 maisto ir gėrimo perdirbimo įmonių (čia).

Per pirmuosius keturis 2022 m. mėnesius, pasak NPAA atstovės Susan McKelvey, maisto perdirbimo įmonėse kilo maždaug 20 gaisrų (čia).

NPAA duomenimis, 2015–2019 m. metinis gaisrų kiekis maisto pramonės įmonėse (įskaitant ne tik maisto ir gėrimų perdirbimo įmones, bet ir žemės ir gyvulininkystės ūkius bei maisto sandėlius) siekė 5308 (čia).

Portalui „USA TODAY“ Susan McKelvey teigė, kad nuo 2017 m. iki 2021 m. maisto pramonės įmonėse įvyksta apie 5048 gaisrus per metus (čia).

NPAA atstovams šie skaičiai nekelia ypatingo nerimo, nes gaisrai nėra retas reiškinys Jungtinėse Valstijose. 2022 m. JAV užfiksuoti 525 500 gaisrai pastatuose, o iš jų 140 000 – ne gyvenamosios paskirties pastatuose (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją