Teiginiai


CŽA išslaptinta archyvinė medžiaga atskleidžia agentūros įvertinimą apie S. Banderą, pavadindama jį Ukrainos fašistu ir profesionaliu Hitlerio agentu.

Verdiktas


Iš dalies melas. CŽA interneto svetainėje yra patalpintas straipsnio vertimas iš laikraščio „Socialistų šauklys“ (ru. Социалистический Вестник), kuriame teigiama, kad ukrainiečių nacionalistas Stepanas Bandera yra Adolfo Hitlerio agentas. Šis straipsnis neatspindi agentūros oficialios pozicijos.

Melo detektorius komentaras


CŽA puslapyje yra speciali, viešai prieinamų dokumentų ir informacijos, skiltis. Į paieškos langą įvedus „Stepaną Banderą“ galima atrasti socialiniuose tinkluose paskelbto dokumento fragmentą (čia).

Pažvelgus atidžiau į dokumentą, jame iš tiesų S. Bandera vadinamas „profesionaliu Hitlerio agentu“ ir „fašistu“ be to, ant jo yra antspaudas, nurodantis, kad dokumentas išslaptintas ir paskelbtas pagal JAV Nacių karo nusikaltimų atskleidimo aktą. Tačiau tai nereiškia, kad dokumento turinys yra agentūros oficialus įvertinimas.

Klaidinanti žinutė

Pirmajame dokumento puslapyje nurodoma, kad tekste esanti informacija yra „neįvertinta informacija“ ir įtraukta į CŽA saugojamų užsienio dokumentų arba radijo laidų kategoriją. CŽV dokumente taip pat nurodytas šaltinis, jog tai straipsnis iš 1951 m. rusiško leidinio „Socialistų šauklys“.

„Socialistų šauklys“ buvo laikraštis, kurį 1921-1965 m. leido menševikai. Šios socialistinės krypties šalininkai buvo nuosaikesnių pažiūrų nei bolševikai ir tikėjo pasiekti socializmą ne per revoliuciją, o per visuomenės evoliuciją. 1921 metais menševikų partija buvo uždrausta Sovietų Sąjungoje ir dalis partijos narių emigravo (čia).

1951 m. žurnalo straipsnio kopiją galite peržiūrėti 18 puslapyje. Rusiškai jis vadinasi „Didžiosios provokacijos dešimtųjų metinių proga“ (čia).

Stepanas Bandera yra žinomas dėl to, kad per II-ajį pasaulinį karą atkūrė Ukrainos valstybingumą, bet jo nacionalistų frakcija kolaboravo su naciais vykdant holokaustą ir etninius valymus. Vėliau šios frakcijos nariai dalyvavo partizaniniame kare prieš sovietus, nacius ir Lenkijos pogrindžio organizacijas, siekiant atkurti nepriklausomą Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją