Teiginiai

Prezidentas Joe Bidenas pratęsė Kenedžio nužudymo dokumentų slaptumą ir jų neatskleidžia. Tuo tarpu buvęs prezidentas Donaldas Trumpas išslaptino dokumentus (archyvas).

Verdiktas

Iš dalies melas. Didžioji dalis medžiagos, susijusios su Džono F. Kenedžio byla yra viešai prieinami nuo vėlyvųjų 90-ųjų. Prezidentas Trumpas išties išslaptino daugiau nei 50000 dokumentų, tačiau jis leido kai kuriems dokumentams likti toliau užslaptintiems dėl pasekmių JAV teisėsaugai ir užsienio santykiams. Prezidentas Joe Bidenas pasižadėjo atskleisti visą su nužudymu susijusią informaciją, bet, kaip ir D. Trumpo atveju, agentūrų įvertinimas nulems ar informacija pateks į viešumą.

Melo detektorius komentaras

1992 m. JAV Kongresas priėmė įstatymą dėl Prezidento Džono F. Kenedžio nužudymo dokumentų rinkimo. Įstatymu prisižadėta, kad kiekvienas su nužudymu susijęs įrašas būtų viešai atskleistas ir viešai prieinamas ne vėliau kaip praėjus 25 metams nuo įstatymo įsigaliojimo dienos (čia). Svarbu paminėti, kad JAV Prezidentas gali atidėti įrašus ir dokumentus susijusius su Džono F. Kenedžio byla, jei atidėjimas yra būtinas dėl potencialios žalos karinei gynybai, žvalgybos operacijoms, teisėsaugai ar užsienio santykiams bei nustatyta žala yra tokia didelė, kad nusveria visuomenės interesą atskleisti informaciją.
Klaidinanti žinutė

JAV Nacionalinių archyvų teigimu, nuo vėlyvųjų 90-ųjų, didžioji dalis (88 proc.) iš 5 milijonų puslapių archyvo duomenų apie Džono F. Kenedžio bylą yra viešai prieinami (čia). Apie 11 proc. įrašų yra iš dalies atverti, bet iš jų pašalintos įslaptintos dalys. Maždaug 1 proc. dokumentų, nustatytų kaip susijusių su nužudymu, liko nepaskelbti iki 2017 metų.

1992 metų įstatymo senaties terminas, iki kada reikia atskleisti visus Kenedžio bylos dokumentus, buvo 2017 metų spalio mėnesį per prezidento Donaldo Trumpo kadenciją. Jo kadencijos metu išleista virš 50000 įvairių dokumentų iš Centrinės žvalgybos agentūros, Federalinio tyrimo biuro ir kitų agentūrų (čia), kurie buvo dalinai įslaptinti arba visiškai įslaptinti. Tačiau likusių dokumentų atskleidimą atidėjo 2021 metams, pasinaudojęs 1992 metų įstatymo išimtimi dėl neigiamų pasekmių JAV teisėsaugai ir užsienio santykiams (čia).

Prezidentas Joe Bidenas irgi atidėjo visų Džono F. Kenedžio bylos dokumentų atskleidimą 2021 metais (kaip teigiama, dėl COVID-19 pandemijos sukeltų padarinių) iki 2022 metų gruodžio mėnesio (čia). Per Bideno kadenciją išslaptinta daugiau nei 17000 dokumentų, bet dar lieka apie 2500 neatskleistų dokumentų (čia). Paskutiniame prezidento memorandume minima, kad dokumentai bus atskleidžiami palaipsniui, bet agentūros (CŽV, FTB ir kitos) turi teisę pasinaudoti išimtimi vis vien neatskleisti visos informacijos (čia).

Manoma, kad šiuo metu 99% su Džono F. Kenedžio nužudymu susiję dokumentai yra paviešinti. Juos peržvelgti galima Nacionalinių archyvų puslapyje (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją