Teiginiai

Bičių nuodai išgydo vėžį.

Verdiktas

Iš dalies melas. Nors tyrimai laboratorijose rodo, kad bičių nuodai sėkmingai naikina vėžines ląsteles, nėra jokių įrodymų, kad jie gali išgydyti vėžį žmogaus organizme ar kad ateityje bus pritaikyti jo gydyme.

Melo detektoriaus komentaras

2022 m. mokslininkai publikavo apžvalginį straipsnį, kuriame atrinkti ir išanalizuoti paskelbti eksperimentiniai tyrimai, siekiant nustatyti bičių nuodų ir jų sudedamųjų dalių poveikį krūties vėžio ląstelėms. Pastebėta, kad bičių nuodai kontroliuoja krūties vėžio ląstelių metastazavimą ir mažina ląstelių gyvybingumą (čia).

2020 m. tyrimas Australijoje išskyrė 312 bičių ir kamanių nuodų ir ištyrė jų poveikį vėžinėms ląstelėms. Anot jų, tam tikra bičių ir kamanių nuodų koncentracija sukelia 100 proc. vėžinių ląstelių žūtį, o poveikis normalioms ląstelėms liktų minimalus (čia).

Nors naujausi tyrimai rodo, kad bičių nuodų veiklioji medžiaga naikina tam tikrų tipų vėžio ląsteles, šie rezultatai gauti atliekant laboratorinius tyrimus. Dar prireiks ne vienerių metų tyrimų ir bandymų, kol bičių nuodai iš tiesų galės būti naudojami vėžiui vėžį žmogaus organizme gydyti, o ne tik vėžinėms ląstelėms petri lėkštelėje naikinti (čia).

Klaidinanti žinutė

Bičių nuodų naudojimas gydymo tikslais siekia kelis tūkstančius metų. Mokslinėje literatūroje yra daugybė pranešimų apie bičių nuodų ir jų pagrindinių sudedamųjų dalių farmakologines, pavyzdžiui, priešuždegimines, savybes. Vienas pirmųjų pranešimų apie bičių nuodų poveikį naikinant vėžines ląsteles augaluose buvo paskelbtas 1950 m. moksliniame žurnale „Nature“ (čia).

Per pastaruosius dešimtmečius, didėjant sergamumu vėžiu, išaugo susidomėjimas bičių nuodų poveikiu įvairiems vėžiniams susirgimams gydyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją