Teiginiai

JAV, siųsdama Ukrainai nurašytą techniką, taupo pinigus utilizacijai (ČIA).

Verdiktas

Melas. JAV nesiunčia Ukrainai nurašytos technikos, o tiekia ginklus ir karinę techniką iš savo rezervų. Be to, JAV Ukrainai skiria ne tik karinę, bet ir kitokią finansinę pagalbą, siekiančią milijardus dolerių.

Melo detektoriaus komentaras

Melagingą teoriją, kad JAV, siųsdama nurašytą karinę techniką Ukrainai, taupo pinigus jos utilizavimui, paskelbė JAV portalas „American Thinker“. Jame paskelbtame straipsnyje teigiama, kad JAV į Ukrainą siunčia ginklus ir karinę techniką, kurie buvo įsigyti prieš dešimtmečius, yra tinkami naudoti apie 20 metų ir netrukus paliks JAV arsenalą. „Kai šie ginklai paprastai palieka aktyviąją tarnybą, jie turi būti demilitarizuoti ir sunaikinti, o tai sudaro dideles išlaidas JAV ir sąjungininkams“, – dėstoma portale. Jame pateikiami skaičiavimai, jog Ukrainai išsiųstos karinės technikos, kurios vertė viršija 45 mlrd. dolerių, utilizavimas galėtų kainuoti 35 mlrd. dolerių.

Tačiau pažymėtina, jog nepriklausomi žiniasklaidos vertintojai iš „Media Bas“ leidinį „Amerikan Thinker“ vertina kaip abejotiną šaltinį, pasižymintį šališkumu, sąmokslo teorijų/pseudomokslo propagavimu, prastų šaltinių naudojimu. Todėl jame skelbiamas naujienas reikia vertinti itin kritiškai.

JAV valstybės departamentas rugpjūčio 14 dieną paskelbė, jog nuo 2021 m. sausio JAV Ukrainai suteikė daugiau nei 44 mlrd. dolerių karinės paramos, o tai apima daugiau nei 43 mlrd. JAV dolerių nuo tada, kai 2022 m. vasario 24 d. Rusija pradėjo iš anksto apgalvotą, neišprovokuotą ir žiaurų karą prieš Ukrainą. Nuo 2014 m., kai Rusija ėmė pulti Ukrainą ir aneksavo Krymą, JAV suteikė daugiau nei 45,4 mlrd. dolerių saugumo pagalbą mokymams ir įrangai, kad padėtų Ukrainai išsaugoti savo teritorinę teritoriją. vientisumą, apsaugoti savo sienas ir pagerinti sąveiką su NATO.

JAV Ukrainai siunčia ne nurašytą, o kone pačią moderniausią turimą karinę techniką. Tarp jos yra viena „Patriot“ oro gynybos baterija ir amunicija, 12 pažangiųjų žemė-oras raketų sistemų (NASAMS) ir amunicijos, HAWK oro gynybos sistemos ir amunicija, daugiau nei 2000 priešlėktuvinių raketų „Stinger“, 31 „Abrams“ tankai, 186 „Bradley“ pėstininkų kovos mašinos, 189 šarvuočiai Stryker, dvi pakrančių gynybos sistemos „Harpoon“ ir priešlaivinės raketos.

Tai, kad JAV į Ukrainą siunčia ne nurašytą karinė techniką, nes taip esą išvengtų išlaidų ją utilizuoti, įrodo ir faktas, jog dėl kiekvieno pagalbos paketo ilgai diskutuojama. Pavyzdžiui, tik praėjus septyniolikai karo mėnesių, JAV prezidento Joe Bideno administracija suteikė arba sutiko suteikti Ukrainai ilgą gynybos pajėgumų sąrašą, įskaitant kovos tankus „Abrams“, priešlėktuvines raketas, pakrančių gynybos laivus ir pažangias stebėjimo bei radarų sistemas.

Ukraina nėra vienintelė valstybė, kuriai JAV teikė karinę pagalbą. Ir tikrai ne dėl to, kad pasenusią karinę techniką reikia nurašyti.

Apskaičiuota, kad nuo 2001 m. JAV Afganistano saugumo pajėgoms suteikė mokymų ir įrangos už 83 mlrd. dolerių. Remiantis Vyriausybės atskaitomybės biuro ataskaita, 2003–2016 m. JAV įsigijo ir suteikė 75 898 transporto priemones ir 208 lėktuvus Afganistano armijai ir saugumo pajėgoms.

Dar vienas įrodymas, kad JAV į Ukrainą išsiuntė ginklus ir karinę techniką iš savo rezervų, o ne tą, kurią ketinama demilitarizuoti, yra faktas, kad per pirmuosius 10 mėnesių po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, JAV iš savo atsargų atsiuntė Ukrainai tiek daug „Stinger“ raketų, kad dabartiniais pajėgumais prireiktų 13 metų vėl atkurti šias atsargas, o „Javelin“ raketų išsiųsta tiek daug, kad jas pakeisti prireiktų penkerių metų.

Baltieji rūmai šiemet pasiūlė padidinti biudžetą raketoms ir amunicijai pirkti 51 proc., palyginti su 2022 m., ir iš viso pasiekti 30,6 mlrd. dolerių.

Numatoma, kad Baltųjų rūmų siūlomas biudžetas tik oro pajėgų raketų pirkimui iki 2028 m. turėtų padidėti iki beveik 13 mlrd. JAV dolerių nuo 2,2 milijardo dolerių 2021 m.

JAV Gynybos departamento (DOD) teigimu, demilitarizacija taikoma karinei įrangai, kuri gali būti tinkama arba netinkama eksploatuoti, ir įrangai, kuri buvo patikrinta ir pripažinta pertekline įranga.

Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją