Teiginiai


V. Putinas paskelbė Aliaskos pardavimą JAV neteisėtu. Jos teritorija gali būti paskelbta okupuota.

Verdiktas


Melas. Klaidinga informacija apie neva atšaukiamą Aliaskos pardavimo JAV sutartį pasklido po to, kai V. Putinas sausio 18 d. pasirašė dekretą, kuriuo įpareigojo valstybinę instituciją ieškoti Rusijai, Sovietų Rusijai ar Rusijos imperijai priklausančio turto užsienio šalyse, jį įregistruoti ir užtikrinti jo apsaugą. Apie Aliaską dekrete neužsimenama. Ekspertų vertinimu, tokiu dekretu siekiama demonstruoti Rusijos minkštąją galią kaimyninėse ir posovietinio bloko valstybėse, prisidengiant Rusijos turto išsaugojimu.

Melo detektoriaus komentaras


„Sensacinga žinia. Putinas atšaukia Aliaskos pardavimą JAV. Teritorija gali būti paskelbta okupuota“, - tokios žinutės paskutinėmis sausio mėnesio dienomis pasirodė socialiniuose tinkluose ir kai kuriuose naujienų portaluose. Tokiu būdu Rusijos prezidentas esą didina įtampą tarp savo šalies ir JAV.

Panašūs teiginiai buvo platinami ne tik Lietuvoje, bet ir kitų šalių socialinėse paskyrose. Pavyzdžiui, platformoje „X“ viena žinutė apie V. Putino siekius susigrąžinti Aliaską sulaukė daugiau nei 9 mln. peržiūrų (čia), dar vienas pranešimas buvo peržiūrėtas daugiau nei milijoną kartų (čia), o kitoje žinutėje, peržiūrėtoje daugiau nei 700 tūkst. kartų, pateikiamas ir neva šiuos teiginius pagrindžiantis dokumentas (čia).

Klaidinančios žinutės

Amerikiečių faktų tikrintojams „Snopes“ pavyko nustatyti (čia), kas buvo pirminis tokios informacijos šaltinis, tai – portalas „essa news“, sausio 21 d. publikavęs straipsnį anglų kalba pavadinimu „V. Putinas didina įtampą su JAV ir skelbia, kad 1867 m. Aliaskos pardavimas yra neteisėtas“ (čia).

Straipsnyje trumpai aptariama Aliaskos įsigijimo istorija, kai 1867 m. Rusijos imperija perdavė Aliaską JAV už 7,2 mln. JAV dolerių sumą (maždaug 125 mln. JAV dolerių šiandieniniais pinigais), bei užsimenama apie neseniai V. Putino pasirašytą dekretą, kuriuo remiantis Aliaskos pardavimas yra laikomas neteisėtu.

„Įdomu tai, kad Vladimiras Putinas, atrodo, persigalvojo Aliaskos pardavimą amerikiečiams. Tai ne pokštas: jis bando sudaryti įspūdį, kad jo įtaka apima ne tik šalies ateities įvykius, bet ir planus perrašyti praeitį. Todėl jis pasirašė dekretą, kuriuo Aliaskos pardavimas laikomas neteisėtu“, – rašoma straipsnyje.

Tiesa, kad šių metų sausio 18 d. V. Putinas pasirašė dekretą dėl Rusijos Federacijos turto valdymo užsienyje, tačiau šiame dekrete nėra užsimenama apie Aliaską (čia).

Dokumentu įsakoma valstybinei įmonei „Turto valdymo užsienyje departamentui“ skirti subsidiją Rusijai, Sovietų Rusijai ir Rusijos imperijai priklausančio turto užsienyje paieškoms ir užtikrinti tinkamą šio turto registraciją ir teisinę apsaugą.

Apie šį dekretą rašė ir Rusijos valstybinė naujienų agentūra „TASS“, kurioje nurodyti tie patys dekreto tikslai, o Aliaska taip pat nepaminėta (čia).

Dekretas sulaukė ir Rusijos veiksmus analizuojančių organizacijų dėmesio. JAV nevyriausybinė organizacija „Karo studijų institutas“ pateikė šio dekreto vertinimą, nurodydama, kad juo gali būti siekiama paveikti ir destabilizuoti kaimynines ir posovietinio bloko valstybes prisidengiant savo nuosavybės apsauga, o iš tiesų per ją demonstruojant minkštąją galią (čia).



Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)