Nors parlamentarai antradienį išsijuosę kritikavo tiek bendrovę „Leo LT", tiek siūlomas pataisas, vėliau projektams buvo didele persvara pritarta po pateikimo. Kad jos įsigaliotų, Seime laukia dar du balsavimai.

Keturių įstatymų pataisoms pritarė beveik visi iš beveik 100 balsavusiųjų. Joms prieštaravo vienintelis „tvarkietis" Egidijus Klumbys, keli socdemai susilaikė.

Prieš tai frakcijos „Tvarka ir teisingumas" seniūnas Valentinas Mazuronis buvo paprašęs pertraukos. Jo ir kai kurių kitų opozicijos atstovų netenkino vieno iš pataisų projektų rengėjų R. Švedo atsakymai. Anot „tvarkiečio", tribūnoje norėtųsi matyti patį ministrą Arvydą Sekmoką, kuris šiuo metu yra išvykęs, ar premjerą Andrių Kubilių. Pastarasis tuo metu sėdėjo savo vietoje Seimo salėje, tačiau opozicija panoro su juo kalbėtis ne posėdyje.

„Kol ateis normalus žmogus", - iš vietos garsiai replikavo „darbietis" Kęstutis Daukšys po siūlymo skelbti pertrauką. „Koks velnias išnešė kitur ministrą šiandieną, kai toks svarbus klausimas svarstomas?" - vėliau retoriškai klausė jis.

Tuo tarpu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Kazimieras Uoka panoro tribūnoje išvysti ir ekspremjerą Gediminą Kirkilą, nes dabar esą sklinda „ką nors negero padariusio katino kvapas".

Pataisos - po neigiamos KT išvados

Seimui antradienį buvo pateikti Civilinio kodekso, Atominės elektrinės ir dar dviejų įstatymų pataisų projektai. Jiems praėjusią savaitę pritarė Vyriausybė. Kaip teigė R. Švedas, pataisomis siekiama įgyvendinti Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą. Šis yra pripažinęs, kad kai kurie bendrovės „Leo LT“ steigimą reglamentuojančių įstatymų nuostatos prasilenkė su Konstitucija

Konstitucija buvo pažeista 2007 m. priimtame Atominės elektrinės įstatyme nenustačius garantijų, kad privati bendrovė turi investuoti į atominės elektrinės statybą ir elektros tiltų tiesimą. Taip pat - Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatyme nenustačius valstybės turto investavimo kriterijų.

Anot R. Švedo, pataisos leistų ne tik užtikrinti tinkamą atstovavimą valstybės interesams bendrovėje „Leo LT“, bet ir pradėti derėtis dėl jos reorganizavimo ar net likvidavimo. „Tokia situacija, kaip dabar, tęstis negali", - pažymėjo viceministras.

Jėgainę ir elektros tiltus statys kiti

Valstybės valdomą „Leo LT“ įstatinio kapitalo dalį siūloma didinti ne mažiau kaip iki 2/3 akcijų. Dabar Vyriausybei priklauso 61,7 proc. „Leo LT“ akcijų, o VP dešimtuko valdomai bendrovei "NDX energija" - 38,3 proc. akcijų.

Padidinusi savo akcijų paketą Vyriausybė galėtų panaudoti bendrovės turimą turtą planuojamoms naujos atominės elektrinės ir elektros tiltų į Vakarus statyboms finansuoti.

Planuojama, kad „Leo LT“ nestatys naujos jėgainės ir neties elektros tiltų į Švediją bei Lenkiją. Šie projektai bus patikėti atominės elektrinės statytojui ir elektros perdavimo jungčių statytojui - valstybei nuosavybės teise priklausantiems juridiniams asmenims, kurių dalis akcijų Vyriausybės sprendimu galės būti perleidžiama užsienio investuotojams.

Darbo partijos narės Loretos Graužinienės teigimu, šiuo metu vyksta „viešųjų ryšių kampanija, kad „Leo LT“ būtų išardyta" - tai esą būtų naudingiausia privatiems investuotojams. „Sąmoningai daromi veiksmai, kad išloštų akcininkai", - piktinosi parlamentarė, apgailestaudama, kad Energetikos ministerija nepateikė konkrečių skaičiavimų, kiek kainuotų sutarties su verslininkais nutraukimas.

R. Švedo teigimu, „NDX energijos" siūlymas pirkti jos valdomas akcijas Vyriausybei nebus privalomas. Priėmus siūlomas pataisas, esą bus galima pervertinti bendrovės steigimo metu šalių įneštą turtą, padidinti įstatinį kapitalą. „Atsiras didesnė derybų laisvė akcininkams susitarti tiek privačiam akcininkui, tiek valstybei patiriant maksimaliai mažai nuostolių", - sakė viceministras.

„NDX energija": projektai pažeidžia konstitucinius valstybės principus

Seimo posėdžio išvakarėse „NDX energija" pareiškė, kad Atominės elektrinės įstatymo pataisų priėmimas sukeltų esminę turtinę žalą abiem pusėms.

Tai rašoma kreipimesi į Ūkio ministeriją, prezidentą Valdą Adamkų, išrinktąją prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo pirmininką Arūną Valinską, premjerą Andrių Kubilių ir energetikos ministrą Arvydą Sekmoką.

Įspėjime, kurį pasirašė „NDX energijos" direktorius Petras Jašinskas, pabrėžiama, kad bendrovė nėra atlikusi Vyriausybės parengtų ir Seime registruotų įstatymo pataisų analizės, tačiau teigiama, kad jos pažeidžia konstitucinius teisinės valstybės principus.