Apmokestinamasis pelnas galės būti sumažintas iki 50 procentų, jei jis bus investuojamas. Tačiau įstatyme numatyta, kad apmokestinamasis pelnas mažinamas, jeigu turtas yra reikalingas investicinio projekto vykdymui.

Nutarta atsisakyti lengvatinio pelno mokesčio tarifo ūkininkams, kooperatinėms bendrovėms (kooperatyvams) bei kredito unijoms, Centrinei kredito unijai nustatytų lengvatų. Šie vienetai pelno mokestį mokės bendra tvarka.

Tačiau įstatyme įtvirtintas pereinamasis laikotarpis lengvatinį pelno mokesčio tarifą mokėjusiems ūkininkams, kooperatinėms bendrovėms (kooperatyvams): už 2009 metais prasidėjusį mokestinį laikotarpį apskaičiuotą apmokestinamąjį pelną jie galės apmokestinti taikant 5 procentų pelno mokesčio tarifą, o už 2010 metais prasidėjusį mokestinį laikotarpį – 10 procentų pelno mokesčio tarifą, jei tenkins nustatytas sąlygas.

Už dividendus teks pakloti daugiau

Seimas nutarė, kad Lietuvos vieneto gaunami dividendai už turimas Lietuvos vienetų akcijas, kapitalo dalį ar kitų teisių turėjimą apmokestinami taikant 20 procentų pelno mokesčio tarifą.

Tačiau įstatyme numatyta, kad subjektų, kurie valdo ne mažiau nei 10 proc. bendrovės akcijų ir ne trumpiau nei metus, dividendai pelno mokesčiu neapmokestinami ir neįtraukiami į juos gaunančiųjų pajamas.

Priimtomis įstatymo pataisomis numatyta, kad jei dividendus išmokančio subjekto, apmokestinamajam pelnui yra taikomas 0 procentų pelno mokesčio tarifas, nuostata dėl dividendų neapmokestinimo netaikoma išmokamiems dividendams, proporcingai tenkantiems faktiškai neapmokestintam apmokestinamajam pelnui.

Anksčiau skelbta, jog, anot SEB banko analitikų, vyriausybės krizės įveikimo plane numatytos 2 mlrd. Lt vertės mokesčių reformos didžiausią naštą teks prisiimti verslui – apie 1,2 mlrd. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją