Prienų rajono apylinkės teismas Tomą V. pripažino kaltu dėl tautinės neapykantos kurstymo bei neapykantos skatinimo žmonių grupei ar jai priklausančiam asmeniui dėl jų rasės, tautybės. Už šį nusikaltimą vienoje bendrovėje darbų vadovu dirbančiam vyriškiui teismas skyrė 1040 litų baudą.

Teismas baudžiamąją bylą išnagrinėjo baudžiamojo proceso tvarka – nuosprendis buvo priimtas susipažinus su ikiteisminio tyrimo metu surinkta medžiaga.

Tyrimo metu prokurorai nustatė, kad Tomas V. iš darbe esančio kompiuterio viename interneto portale prie straipsnio apie Vilniuje surengtą jaunuolių išpuolį prieš juodaodžius parašė du komentarus.

Viename jis piktinosi, kad juodaodžiai vyksta gyventi į Europą – esą „negrams yra Afrika, kinams – Kinija, europiečiams - Europa, n... lįsti kur nereikia, ištroško mat negras į šaltuosius kraštus pažiūrėti“, - tautinę neapykantą ir nesantaiką kurstė Tomas V.

Kitame komentare prieniškis rašė apie savo draugų susidūrimą su juodaodžiais – esą kartą jo bičiulis JAV važiavo automobiliu ir jį užpuolė bei iš ginklo apšaudė „gerasis negras“.

„Kaip suprantu, mano draugas yra rasistas, nes važiavo namo, - rašė skaitytojas. – Gerai, kad dar Lietuvoje neduoda šitiems išgamoms leidimų įsigyti ginklus, nes tikrai šaudytų daugiau nei Panevėžyje ar kur nors kitur (...)“, - kurstydamas nesantaiką Tomas V. komentare piktinosi, kad į Lietuvą gyventi atvyksta vis daugiau kitataučių.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad Prienų gyventojo parašyti komentarai kursto tautinę neapykantą bei skatina neapykantą juodaodžių žmonių grupei.

Per apklausą prokuratūroje Tomas V. pripažino, kad darbo kabinete rašė komentarus. Jis tikino, kad juodaodžius pavadino „negrais“ ir „padugnėmis“ esą tik todėl, jog norėjo pagyvinti kalbą.

„Manau, kad juodaodžiai į kitas šalis neturėtų vykti gyventi masiškai, kadangi iš savo patirties žinau, jog juodaodžiai neypatingai mėgsta dirbti, - per apklausą tyrėjams kalbėjo vyriškis. - Tokią nuomonę susidariau dirbdamas Airijoje, bendraudamas su juodaodžiais. Man toks požiūris yra nepriimtinas, todėl komentare pasidalinau asmenine nuomone. Komentare pavartojau žargoną, nes jį rašiau paveiktas emocijų ir kitų komentatorių parašytų komentarų, kurie buvo rašomi panašiu stiliumi“.

Tomas V. teigė, kad rašydamas komentarus nenorėjo nieko įžeisti ir nepagalvojo, jog komentuodamas kurstė tautinę nesantaiką juodaodžių atžvilgiu.

„Dėl padarytos nusikalstamos veikos nuoširdžiai gailiuosi“, - teismas vyriškio gailestį ir prisipažinimą pripažino atsakomybę lengvinančiomis aplinkybėmis.

DELFI primena, kad per šių metų pirmąjį pusmetį jau pradėta apie 70 ikiteisminių tyrimų (17 bylų perduota nagrinėti į teismą) dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Tūkstančius komentarų kasdien interneto portaluose rašo ne tik nesubrendę paaugliai, bet ir aukštas pareigas einantys valdininkai, verslininkai ar gydytojai. Už rasinę neapykantą Lietuvos teismai pažeidėjams dažniausiai skiria pinigines baudas, nors vienas teismas iš komentatoriaus yra konfiskavęs kompiuterį.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už kurstymą smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)