Pasikėsinimas įvyko separatistų kontroliuojamo Donecko centre, netoli restorano „Separ“, esančio prie Zacharčenkos rezidencijos. Dėl patirtų sužalojimų 42 metų A. Zacharčenka mirė.

„Vadovas mirė įvykio vietoje nuo sprogimo metu patirtos galvos ir smegenų traumos, nesuderinamos su gyvybe“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė vienas separatistų šaltinis teisėsaugos tarnybose.

Anot inforesist.org, restorane reguliariai vykdavo DLR viršūnių susitikimai ir šis restoranas priklausęs būtent Zacharčenkai.

Maskva ir separatistai dėl šio ir kitų separatistų nužudymų kaltina Kijevą, bet šis tvirtina, kad atakos yra susijusios su maištininkų vidaus nesutarimais ir Rusijos troškimu kontroliuoti šias teritorijas.

Separatistų naujienų agentūra citavo DLR pareigūną Denisą Pušiliną, sakiusį, kad už A. Zacharchenkos nužudymą atsakingas Kijevas.

„Tai tolesnė Ukrainos pusės agresija... Doneckas atkeršys už jo žūtį“, – teigė D. Pušilinas.

Panašią poziciją išsakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Donecke per teroristinį aktą žuvo DLR vadovas Zacharčenka, – žurnalistams sakė ji. – Esama daug priežasčių manyti, kad už jo nužudymo stovi Kijevo režimas, anksčiau ne kartą naudojęs panašius metodus kitaip galvojantiems ir neparankiems asmenims pašalinti.“

Tačiau Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) šį nužudymą sieja su A. Zacharčenkos varžovais tarp separatistų arba Maskva.

„Zacharchenkos mirtis gali būti kovotojų vidaus konfliktų rezultatas“, – Ukrainos televizijai 112 sakė SBU pareigūnas Ihoris Huskovas.

Taip pat pranešama, kad pasikėsinimo metu buvo sužalotas ir apsišaukėliškos respublikos finansų ministras Aleksandras Timofejevas ir nežinoma mergina.

Interfax praneša, kad Donecko pajėgos jau sulaikė pasikėsinimu įtariamus asmenis, kuriuos apibūdina kaip „Ukrainos diversantus“.

2014 metais Aleksandras Zacharčenka buvo paskelbtas apsišaukėliškos respublikos Ministrų tarybos pirmininku.

Tų pačių metų lapkričio mėnesį vykusiuose rinkimuose Zacharčenka skelbė pergalę ir tapo apsišaukėliškos respublikos vadovu. JAV, Europos Sąjungos valstybės šiuos rinkimus laiko negaliojančiais.

Prieš Zacharčenką išpuolių jau būta ir anksčiau. 2014 metais prieš jį buvo įvykdytas pasikėsinimas. Zacharčenka tada nenukentėjo, tačiau žuvo Zacharčenkos automobilį vairavęs asmuo.

A. Zacharčenka yra vienas iš daugelio separatistų politikų ir vadeivų aukų, nužudytų Donecke per pastaruosius ketverius metus.

A. Zacharčenka – aukščiausias pareigas užėmęs veikėjas tarp virtinės nužudytų Ukrainos separatistų politikų ir kovotojų vadų.
Tarp kitų separatistų vadeivų, žuvusių ne per kautynes, buvo kovotojų vadai Michailas Tolstych, Aleksejus Mozgovojus, Aleksandras Bednovas ir Arsenas Pavlovas.

Pernai per automobilio sprogdinimą Luhanske žuvo apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos (LLR) policijos vadovas Olegas Anaščenka.

Rytinėse Donecko ir Luhansko srityse po 2014-ųjų balandį Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos įsižiebęs konfliktas pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.