Ši drama prasidėjo ankstesnę dieną, kai Aloisą Huberį buvo pamėginta suimti per policijos specialiųjų pajėgų reidą, gavus informacijos, kad šis 55 metų verslininkas neteisėtai medžioja netoli Anabergo miestelio, už maždaug 100 kilometrų į vakarus nuo Vienos.

Vaikų neturintis brakonierius, kurio žmona, kaip pranešama, mirė nuo vėžio prieš kelerius metus, savo automobiliu prasiveržė per policijos užtvarą ir pašovė vieną pareigūną į kaklą, jį mirtinai sužalodamas.

Nepraėjus nei valandai, kai pašautam policininkui dar buvo teikiama medicinos pagalba, A.Huberis, naudodamas savo šautuvo naktinį optinį taikiklį, nušovė įvykio vietą iškviesto greitosios pagalbos automobilio vairuotoją, taip pat sužeidė antrą policininką.

Po to, kai savo pikapu „Toyota“ įvažiavo į griovį, vyras pėsčiomis spruko pėsčiomis, kol pasiekė kitą policijos užtvarą už maždaug dviejų kilometrų. Ten jis nušovė vieną policininką, o kitą paėmė įkaitu. Tuo metu buvo apie 2 val. nakties (antradienio 3 val. Lietuvos laiku).

Brakonierius pagrobė tų policininkų automobilį ir nuvažiavo su savo įkaitu apie 60 kilometrų į savo ūkį Grosprylio kaime, esančiame netoli Melko miesto.

Kaip rašo dienraštis „Kronen-Zeitung“, prašvitus jis paskambino telefonu savo draugui ir medžioklės partneriui Herbertui Huthansliui, kuriam prisipažino dėl įvykdytų žmogžudysčių – pridūręs, kad taip pat nušovė savo šunį – ir ištarė „sudie“.

„Namas apsuptas policijos; jie turi sraigtasparnį ir ateina manęs“, – laikraštis citavo A.Huberio pokalbį su H.Huthansliu.

„Nušoviau tris policininkus. Jie mane irgi pašovė į pilvą, tačiau dabar tai nebesvarbu ... Aš jau nušoviau Burgį (savo vokiečių aviganį), ir jie manęs nepaims“, – pridūrė A.Huberis.

Tuo metu ūkis, kuriame yra keli pastatai, buvo apsuptas stiprių policijos pajėgų, prie kurių vėliau prisidėjo keli armijos šarvuočiai, o virš apsiausties vietos skraidė sraigtasparniai.

Apsiaustis užsitęsė, nes A.Huberis, turintis didelį teisėtai įsigytų medžioklinių ginklų arsenalą, įskaitant galingą šautuvą, galintį pramušti policijos neperšaunamas liemenes, buvo užsibarikadavęs viduje ir retkarčiais paleisdavo vieną kitą šūvį.

Apie 14 val. pajudėjo šarvuočiai, o viename ūkiniame pastate buvo rastas pagrobtas policijos automobilis, kuriame buvo įkaitu paimto policininko lavonas. Mėginimai užmegzti kontaktą su A.Huberiu telefonu arba per garsiakalbį nebuvo sėkmingi.

Vakare, kai ūkyje buvo išjungta elektra, „Cobra“ nariai mėgino prisiartinti prie pagrindinio pastato, tačiau A.Huberis juos apšaudė, todėl policija nusprendė dar palaukti ir pradėjo galutinį šturmą apie 23 val. 30 min. (0 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Per šią sudėtingą operaciją pareigūnai atsargiai judėjo į labirintą panašiame name, tikrindami kiekvieną aukštą – mat buvo baiminamasi, jog bet kurią akimirką gali iššokti A.Huberis ir pradėti pliekti iš visų ginklų. Galiausiai komandosai rado slaptą kambarėlį, kuriame buvo įsiplieskęs gaisras.

Kai liepsnos pagaliau buvo numalšintos, toje patalpoje buvo rastas „apdegęs kūnas vyro, kuris, kaip manoma, buvo įtariamasis brakonierius ir žudikas“, sakė policijos atstovas Rolandas Scherscheris.

Pareigūnai paskelbė nužudytų policininkų, kurie visi turėjo šeimas, vardus: brakonieriaus aukomis tapo 38 metų Romanas Baumgartneris, 44 metų Manfredas Daureris ir 51 metų Johannas Eckeris .

Tuo tarpu nužudytas 70-metis Greitosios pagalbos darbuotojas Johannas Dorfwirthas per savo ilgą karjerą buvo pelnęs daug apdovanojimų.

Medžioklė yra populiarus laisvalaikio užsiėmimas Austrijoje. Buvo žinoma, kad brakonieriaudamas A.Huberis nuolat sugebėdavo išsisukti nuo policijos ir teisėtų medžiotojų ir neretai palikdavo ant kelių savo sumedžiotų gyvūnų galvas.

Kaip pranešama, A.Huberio medžiotojo licencija buvo panaikinta prieš kelerius metus po muštynių su kitais vietos medžiotojais.

Vidaus reikalų ministrė Johanna Mikl-Leitner sakė, kad šie „dramatiški įvykiai yra unikalūs Austrijos policijos istorijoje“.

„Reiškiu giliausią užuojautą žuvusių specialiųjų tarnybų darbuotojų artimiesiems ir bendradarbiams“, – sakė Austrijos kancleris Werneris Faymann.

Tuo tarpu Žemutinės Austrijos žemės, kurioje įvyko šis incidentas, premjeras Erwinas Proellis, nurodė iškelti juodas vėliavas ant visų visuomeninių pastatų, pagerbiant išpuolio aukas..

„Negaliu to suprasti – mes buvom geriausi draugai, – H.Huthanslis dienraščiui „Oesterreich“. – Jis buvo geras žmogus, bet jam smarkiai smogė jo žmonos mirtis.“