Skunde, pateiktame teisingumo ministrei Grete Faremo ir griežčiausio apsaugos režimo Ilos kalėjimo viršininkui Knutui Bjarkeidui, A.B.Breivikas skundžiasi, kad per ilgai laikomas izoliuotas.

Dėl saugumo priežasčių 33 metų nuteistasis laikomas atskirai nuo kitų kalinių kameroje su atskiru sporto kiemu, kuriame jis gali praleisti vieną valandą per parą.

A.B.Breivikas taip pat skundžiasi, kad jam stinga veiklos, priekaištauja dėl dažnai atliekamų kratų, apieškant ir jo kūną, taip pat "beveik visiško" draudimo jo saviraiškai. Visa tai, pasak jo advokato, pažeidžia Norvegijos įstatymą, draudžiantį "kankinimą sunkinančiomis aplinkybėmis".

"Nesvarbu, koks nusikaltimas buvo įvykdytas, žmogui neturėtų būti taikomas žeminantis elgesys, jeigu tam nėra pagrindo, - sakė A.B.Breiviko advokatas Tordas Jordetas. - Yra kalinimą reguliuojančios taisyklės, ir jos turėtų būti taikomos visiems."

Lapkritį ekstremistas pasiuntė 27 puslapių laišką kalėjimo valdžiai, kuriame išvardijo įvairius nusiskundimus - pradedant kasdieniais nepatogumais, tokiai kaip atšalusi kava ir sviesto trūkumas, baigianti rimtesniais klausimais, tokias kaip susirašinėjimo cenzūra, kratos, įskaitant viso kūno apžiūrą, ir laikymas atskirtyje.

Tačiau po šio laiško jo gyvenimo sąlygos buvo pakeistos tik nežymiai, nurodė advokatas.

Norvegijos teisingumo ministerija pareiškė, kad "teisė teikti skundus yra įstatymo viršenybės dalis, taikoma visiems žmonėms, laikomiems kalėjimuose", taip pat nurodė bendradarbiausianti su policija. Ministerija atsisakė komentuot A.B.Breiviko skundo turinį.

Kalėjimo viršininkas K.Bjarkeidas šiuo metu atostogauja ir sakė AFP, kad jam reikia daugiau informacijos apie tą skundą, kad galėtų jį pakomentuoti.

Kaltindamas valdančiąją Darbo partiją propaguojant multikultūralizmą, A.B.Breivikas 2011 metų liepos 22-ąją pradėjo šaudyti šios partijos jaunimo vasaros stovykloje, nužudydamas 69 žmones, daugiausiai paauglius.

Anksčiau tą dieną jis detonavo galingą bombą prie pagrindinės vyriausybės būstinės Osle, o per tą sprogdinimą žuvo aštuoni žmonės.

Pernai rugpjūtį A.B.Breivikas buvo pripažintas pakaltinamu, o teismas jam skyrė griežčiausią Norvegijos įstatymų numatomą bausmę - 21 metus laisvės atėmimo, su galimybe pratęsti kalinimą neribotą laiką, jeigu jis bus pripažintas tebekeliančiu grėsmę visuomenei.

A.B.Breivikas įsitikinęs, kad griežtas jo kalinimo režimas yra Norvegijos teisingumo ministerijos pareigūnų kerštas dėl 2011-aisiais įvykdyto sprogdinimo prie pastato, kuriame taip pat įsikūrusi šios institucijos būstinė, sakė jo advokatas.

"Numanomas (tokių sąlygų) motyvas yra kerštas ir mėginimas privesti jį prie savižudybės, sukuriant nepakeliamas kalinimo sąlygas", - aiškino T.Jordetas.