Oficialūs duomenys rodo, kad iki 2014-ųjų rugsėjo į Britaniją per metus atvyko gyventi 298 tūkst. žmonių. Šis skaičius yra 40 proc. didesnis, palyginti su ankstesnių metų imigracijos rodikliais, taip pat didesnis negu buvo 2010 metais, kai į valdžią atėjo konservatorių vadovaujama koalicinė vyriausybė.

Artėjant gegužės 7-ąją vyksiantiems rinkimams, daugelis apklausų rodo, kad Konservatorių partijos populiarumas yra apylygis su opozicijoje esančių leiboristų. Imigracija yra vienas iš pagrindinių rinkėjams rūpimų klausimų, todėl jos padidėjimas yra itin neparankus D.Cameronui, patiriančiam spaudimą dėl populiarėjančios Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP), kuri nori smarkiai sumažinti atvykėlių srautą.

UKIP pareiškė, kad premjero pažadai sumažinti imigraciją „žlugo“.

„Šios vyriausybės politika fatališkai prakiurdyta žemiau vaterlinijos ir sparčiai skęsta“, – sakė UKIP atstovas migracijos klausimams Stevenas Woolfe'as, sakydamas, kad naujausia statistika yra „absoliučiai pribloškianti“.

D.Cameronas pažadėjo iš naujo derėtis dėl Britanijos ryšių su Europos Sąjunga prieš planuojamą 2017-ųjų referendumą dėl šalies narystės ES, jeigu konservatoriai po rinkimų išliktų valdžioje. Premjeras planuoja suvaržyti iš ES šalių atvykusiems migrantams galimybę gauti socialines išmokas, kad Britanija atvykėliams taptų mažiau patraukli.

Britanijos nacionalinės statistikos biuras, paskelbęs migracijos duomenis, kurie nebus atnaujinti iki rinkimų, nurodė, kad per minėtą laikotarpį į šalį atvyko 251 tūkst. ES piliečių ir kad šis rodiklis yra 43 tūkst. didesnis, palyginti su ankstesniu laikotarpiu.

Atvykėlių iš Rumunijos ir Bulgarijos, kuriems apribojimai dirbti Britanijoje buvo panaikinti praeitų metų sausio 1-ąją, buvo 37 000. Palyginimui, per vienerių metų laikotarpį iki 2013-ųjų rugsėjo jų buvo atvykę 24 000.

Britanijos ekonomikai atsigaunant sparčiau negu daugumoje ES šalių, Jungtinė Karalystė tampa vis patrauklesnė ieškantiems darbo. Nacionalinės statistikos biuras nurodė, kad nuo 2014-ųjų spalio iki gruodžio Britanijoje įsidarbinusių ES piliečių buvo 269 tūkst. daugiau, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais.