Tai patvirtino bataliono „Azov“ atstovai. Jų teigimu, Ukrainos kariai pasitraukė iš Donecko oro uosto teritorijos, pranešė naujienų agentūra UNIAN.

Bataliono „Azov“ įrašas „Facebook“

Ukraina: Kijevo kariuomenė vis dar kontroliuoja dalį Donecko oro uosto

Ukrainos gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad per pastarąsias 24 valandas per susirėmimus žuvo šeši Kijevo kariai, dar 16 buvo sužeista. Pasak ministerijos, tęsiantis kovoms su prorusiškais separatistais, Kijevo kariuomenė vis dar kontroliuoja dalį Donecko oro uosto pastatų ir teritorijos aplink jį.

Žuvo šeši kariai, dar 16 sužeisti ir sučiupti separatistų

Šeši Ukrainos vyriausybinių pajėgų kariai žuvo, o dar 16 buvo sužeisti ir pateko į prorusiškų separatistų rankas per pastarąją parą vykusius mūšius dėl Donecko oro uosto, tačiau 20 karių sugebėjo prasiveržti iš sugriautų terminalų, ketvirtadienį pranešė Ukrainos gynybos ministerija.

„20 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų narių vakar atsitraukė iš mūšio terminalų teritorijoje, nes jų pozicijos buvo sunaikintos ir tapo atviros tiesioginei ugniai. 16 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų narių per kovas buvo sužeisti ir pateko į nelaisvę“, – nurodė ministerija.

Ministerija taip pat pranešė, kad ketvirtadienį 9 val. (vietos ir Lietuvos) laiku intensyvūs susirėmimai Donecko oro uoste tęsėsi.

„Dalis oro uosto pastatų ir teritorijų tebėra kontroliuojamos Ukrainos karių“, – sakoma ministerijos pranešime.

Vyriausybės pajėgų savanorių batalionas „Aidar“ anksčiau ketvirtadienį paskelbė, kad Ukrainos kariai turėjo atsitraukti iš savo pozicijų Donecko oro uoste. Tą informaciją taip pat patvirtino batalionas „Azov“.

Viena kruviniausių netekčių

Donecko oro uosto praradimas – viena svarbiausių ir kruviniausių Ukrainos netekčių po mūšio prie Ilovaisko 2014 metų rugpjūtį, kai žuvo šimtai šalies karių.

Donecko oro uosto, kuriame apgultis prasidėjo dar rugsėjį, gynyba tapo Ukrainos pasididžiavimo simboliu, o jo gynėjai praminti „kiborgais“, skelbia kyivpost.com.

Tėvynės liaudies fronto savanoriams vadovaujantis Georgas Tuka savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad Ukrainos kariuomenės generalinis štabas buvo parengęs planą, kaip apsupti oro uostą ir iš jo teritorijos išstumti separatistus, tačiau, Ukrainos kariams susirėmus su separatistais pačiame Donecke, priešams pavyko užimti pirmąjį ir trečiąjį naujojo oro uosto terminalo aukštus.

Ukrainos kariai ir toliau saugojo antrąjį aukštą, tačiau, įgriuvus luboms, keli kariai žuvo, patikslina G. Tuka. Kitus į nelaisvę paėmė separatistai arba jie buvo paprasčiausiai išvyti iš Donecko oro uosto teritorijos.

„Šiandien oro uoste žuvo 37 didvyriai. Daugumą jų pribaigė padugnės iš Čečėnijos. Atleiskite mums, broliai. Padarėme viską, ką galėjome. Didvyriai nemiršta!“ – socialiniame tinkle „Facebook“ teigia kitas savanoris, padedantis Ukrainos pajėgas aprūpinti visa reikiama pagalba ir įranga, Vladimiras Sergejevas.

Socialiniuose tinkluose apstu pranešimų, kad oro uosto perėmime dalyvavo šimtai Rusijos specialiųjų pajėgų karių ir dešimtys rusų karinių mašinų, tačiau ši informacija kol kas oficialiai nepatvirtinta.

Visai neseniai Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba paskelbė, kad Rusija į Donbasą pasiuntė kelis karių batalionus.

Sausio 21 dieną Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paskelbė, kad visai pastaruoju metu Rusijos ir Ukrainos sieną kirto daugiau nei 2 tūkst. Rusijos karių.

J. Kerry kaltina prorusiškus separatistus „akivaizdžiu Ukrainos žemės grobimu“

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį apkaltino prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje bandant „akivaizdžiai grobti žemę“ per naujas kovas tame regione.

Jungtinės Valstijos „ypač susirūpinusios“ dėl separatistų iniciatyvos „bandyti įgyti labai reikšmingo geležinkelių mazgo kontrolę“, pažeidžiant rugsėjį Minske sudarytą ugnies nutraukimo susitarimą, sakė J.Kerry, kuris tai pavadino „pastangomis išplėsti kontroliuojamą teritoriją“.

Kalbėdamas po susitikimo su Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadove Federica Mogherini, J.Kerry sakė, kad sukilėlių kontroliuojama teritorija buvo išplėsta maždaug 1,3 tūkst. kv. kilometrų.

„Tad tai yra akivaizdus žemės grobimas tiesiogiai pažeidžiant Minsko susitarimus, kuriuos jie pasirašė“, – pridūrė J.Kerry.

Naujas kovas Rytų Ukrainoje jis pavadino „nerimą keliančia situacija“ ir nurodė, kad „Jungtinės Valstijos toliau remia Ukrainos teritorinį vientisumą“.

„Mes smerkiame visus veiksmus, kuriais siekiama pakirsti jos suverenumą“, – pabrėžė J.Kerry.