„Ispanijos žvalgybos tarnybos neabejoja, kad už šio precedento neturinčio Ispanijoje įvykdyto nusikaltimo – Maksimo Kuzminovo nužudymo Alikantėje – slepiasi ilga Kremliaus ranka“, – rašoma dienraštyje.

Šešių kulkų suvarpytas aukos kūnas vasario 13 d. buvo rastas Vijachojosoje, už 12 kilometrų nuo kurortinio Benidormo miesto, o Ispanijos žiniasklaida pranešė, jog pagal pirštų atspaudus nustatyta, kad tai buvo M. Kuzminovas.

33-erių M. Kuzminovas rugpjūtį savo sraigtasparniu „Mi-8“ nuskrido į Ukrainą, teigdamas, jog nesutinka su Rusijos karine operacija. Kyjivo karo žvalgybos agentūra GUR patvirtino jo žūtį.

Nors rusų užsienio žvalgybos tarnyba SVR pasveikino žinią apie M. Kuzminovo mirtį, Maskvos ryšio su ja ji nei patvirtino, nei paneigė.


Dienraščio „El Pais“ cituojamų Ispanijos žvalgybos šaltinių teigimu, vienintelis klausimas yra tas, ar operaciją įvykdė pati SVR, saugumo tarnyba FSB, ar Rusijos žvalgybos agentūra GRU.

Tačiau jie pripažino, kad inkriminuojančių įrodymų gauti būtų „labai sudėtinga“.

Savo ryšiais su valdžios elitu garsėjantis dienraštis taip pat citavo diplomatinius šaltinius, teigusius, kad incidentas yra „labai svarbus“ ir kad Ispanijos reakcija būtų „labai galinga“, jei būtų patvirtinta, kad Maskva yra su juo susijusi.

Rusai džiūgauja dėl piloto nužudymo


Ispanų valdžios atstovai ligi šiol atsisakė patvirtinti, kad žuvusysis yra M. Kuzminovas.

Tyrimą atliekančios policijos atstovas naujienų agentūrai AFP ketvirtadienį pasakė, kad jokios naujos informacijos šioje byloje nėra, o vidaus reikalų ministerija kažką komentuoti atsisakė.

Naujienų agentūrai AFP pamėginus susisiekti su gynybos ministerija, kuriai yra pavaldžios Ispanijos žvalgybos tarnybos, pastaroji pasakė: „Leiskite policijai dirbti savo darbą ir vykdyti tyrimą“, iš esmės pakartodama oficialiąją valdžios liniją.

Ispanijos žvalgybos pareigūnai mano, kad rajone, kuriame gyvena daug rusų, kaip iš pradžių buvo manoma, „suvedant sąskaitas“ šaudę žudikai jau išvyko iš Ispanijos.

Į M. Kuzminovą paleidę šešis šūvius, jie jį pervažiavo jo paties automobiliu, o po to paspruko, nurodo pareigūnai.

Ispanijoje nužudytas iš Rusijos pabėgęs pilotas

Automobilis vėliau rastas gretimame miestelyje visiškai sudegęs.

M. Kuzminovui dezertyravus, kartu su juo sraigtasparnyje buvo daugiau rusų karių, kurie apie jo planus nieko nenutuokė.

Jie buvo nukauti, mėgindami sprukti, sraigtasparniui nusileidus Ukrainoje, praneša Kyjivo karinės žvalgybos tarnybos, nurodydamos, kad M. Kuzminovo dezertyravimas buvo planuojamas šešis mėnesius.

Rusijos SVR vadas Sergejus Naryškinas antradienį pasveikino žinią apie piloto mirtį.

„Šis išdavikas ir nusikaltėlis tapo moraliniu lavonu tą akimirką, kai sumanė įvykdyti savo purviną ir siaubingą nusikaltimą“, – jo žodžius citavo valstybinės Rusijos naujienų agentūros.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)