Pasak žinybos atstovų, iki gegužės 19 d. buvo patvirtinti 444 užsikrėtimo koronavirusu atvejai tarp prieglobsčio prašytojų 22-ose vietovėse 12-oje Vokietijos federalinių žemių. Tikrasis infekuotųjų skaičius yra kur kas didesnis, kadangi statistika atspindi situaciją tik prieglaudose, kurios priklauso Federalinei migracijos ir pabėgėlių žinybai (Bamf). Kovo 20 d. duomenimis, koronavirusas buvo diagnozuotas tik 24 pabėgėliams septyniuose regionuose. Tad per du mėnesius šis skaičius padidėjo beveik 20 kartų.

Bendruomenių žinioje esančios įstaigos į statistiką nebuvo įtrauktos, bet, pavyzdžiui, vien tik komunų centruose pabėgėliams Bavarijoje, Badene-Viurtemberge ir Šiaurės Reine-Vestfalijoje iki balandžio pabaigos buvo nustatyta daugiau kaip 1 tūkstantis infekuotųjų.

Dabar beveik kasdien gaunama pranešimų apie naujus užsikrėtimo atvejus tokiose įstaigose. Tik trečiadienį buvo sužinota, kad Frankfurte prie Maino migrantų bendrabutyje susirgo 65 jo gyventojai ir du Vokietijos Raudonojo Kryžiaus draugijos darbuotojai. Sankt Augustino mieste (Šiaurės Reino-Vestfalijos federalinė žemė) koronavirusas nustatytas 152 pabėgėliams ir 13-kai migrantų centro darbuotojų, Maince (Reinlando-Pfalco federalinė žemė) pabėgėlių prieglaudoje taip pat užfiksuotas susirgimo protrūkis – karantinuoti 113 pabėgėlių. Panašių atvejų buvo ir kituose šalies miestuose.

Kaip pažymi „Focus Online“, dauguma bendrabučių gyventojų nesilaiko socialinio atstumo. Dažnai kyla pabėgėlių susirėmimų su policininkais, kai pareigūnai mėgina priversti atvykėlius vykdyti valdžios nurodymus ir laikytis karantino. Be to, daugelyje prieglaudų nesudarytos reikiamos buitinės sąlygos. Prie spartaus infekcijos plitimo prisideda ankštumas, bendri dušai ir tualetai, virtuvės.