Straipsnyje sakoma, kad Ukrainos karinė vadovybė pakeitė taktiką, sutelkdama dėmesį į Rusijos pajėgų alinimą artilerija ir tolimojo nuotolio raketomis, atsisakiusi veržtis per apšaudomus minų laukus. Kariuomenė puola šalies pietuose, o per antrąją Vakarų apmokytų pajėgų bangą daugiausia rengiamos nedidelio masto atakos siekiant prasiskverbti į Rusijos gynybos linijas.

Tačiau pirminiai naujos taktikos taikymo rezultatai nevienareikšmiai, sakoma straipsnyje. Nepaisant to, kad Ukrainos kariai atkovojo keletą kaimų, jie dar nepasiekė didelio masto laimėjimų, tokių kaip Chersono ir Charkivo srityse pernai rudenį.

„Pats kontrpuolimas nežlugo; jis tęsis kelis mėnesius ir rudenį“, – sakė Michaelas Kofmanas, Karnegio tarptautinio taikos fondo vyresnysis bendradarbis, neseniai apsilankęs fronto linijose.

JAV pareigūnai nerimauja, kad Ukrainos grįžimas prie ankstesnės taktikos gali lemti, jog bus eikvojamos brangių šaudmenų atsargos, tai gali pasitarnauti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir būti neparanku Ukrainai tebesitęsiančiame alinimo kare.

Kai kurie analitikai abejoja, ar ši antroji puolimo banga, grindžiama mažesnių dalinių atakomis, sukurs pakankamai kovinės galios ir impulso, kad Ukrainos pajėgos galėtų pramušti Rusijos gynybos linijas.

Kiti ekspertai mano, kad Ukraina gali grįžti prie didelio masto atakų, tačiau dabar svarbu pralaužti Rusijos gynybą, nes puolimo pastangos visada atsieina brangiau nei gynyba.

Kai kurie kariniai ekspertai teigia, kad Ukraina gali grįžti prie amerikietiško karo būdo, jei pralauš Rusijos gynybą.

Pasak anonimiškumo pageidavusio Vakarų pareigūno, rusų pajėgos ištįsusios dideliame plote ir vis dar patiria problemų dėl logistikos, tiekimo, personalo ir ginklų. „Ukrainiečiai dabar yra tokioje padėtyje, kai aiškiai žino, kaip nori panaudoti savo pajėgas, – sakė į pensiją išėjęs keturių žvaigždučių oro pajėgų generolas Philipas M. Breedlove'as, buvęs NATO pajėgų vadas Europoje. – Pradedame matyti, kaip rusai traukiasi“.

„Ukrinform“ pranešė, kad šiuo metu vyksta Ukrainos gynybos pajėgų puolimo operacija Melitopolio ir Berdiansko srityse. Ginkluotosios pajėgos užima daugiau teritorijos ir įsitvirtina, vyksta artilerijos mūšiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją