Remiantis šio leidinio patiekiama informacija, laivų sulaikymas – tai atsakas į Rusijos veiksmus: teigiama, kad ši šalis sulaikė aštuonis laivus su Turkijos vėliavomis, rašo tvrain.ru.

Remiantis Turkijos pateikiamais duomenimis, viename iš sulaikytų laivų uosto kontrolės inspektoriai tyčia sugadino įrangą, kad turėtų objektyvią priežastį laivą sulaikyti.

Ši informacija nėra patvirtinta.

„Haberturk“ pateikiamais duomenimis, šiuo metu Rusijos ir Turkijos atstovai ėmėsi šio klausimo aptarimo elektroniniu paštu.

Kol kas nėra žinoma, kur ir kada galėtų vykti derybos. Teigiama, kad abi šalys išreiškė norą problemą išspręsti.

Kiek anksčiau trečiadienį Turkijos URM atstovas spaudai Tanju Bilgicas pranešė, kad Turkija neketina atlyginti Rusijai žalos už numuštą lėktuvą Su-24.

Apie tai praneša „CNN Turk“.

„Rusijos reikalavimai sumokėti kompensaciją už numuštą lėktuvą nebus vykdomi“, – sakė jis.

Pareigūnas taip pat pridūrė, jog Rusija turi garantuoti, kad jos lėktuvai nepažeidinės Turkijos oro erdvės.

Anksčiau Rusijos ambasadorius Turkijoje Andrejus Karlovas pareiškė, jog Maskva iškėlė tris sąlygas krizei santykiuose su Turkija įveikti.

Interviu laikraščiui „Cumhuriyet“ diplomatas sakė, kad Turkija pirmiausia turi atsiprašyti už incidentą su Rusijos bombonešiu Su-24, Turkijos naikintuvų numuštu lapkričio 24 d. Antra sąlyga – rasti kaltininkus ir patraukti juos atsakomybėn. Trečioji – sumokėti Rusijai kompensaciją už padarytą žalą.

Šturmo lėktuvo Su-24 sunaikinimas ir su tuo incidentu susijusi dviejų Rusijos karių žūtis smarkiai pablogino santykius tarp abiejų šalių, kurie tradiciškai būdavo šilti.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Aleksejus Meškovas trečiadienį sakė valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“, kad Maskva tebeturi vilties, jog Ankara atsiprašys, sumokės kompensaciją ir užtikrins, kad tokie incidentai nepasikartotų.

Tačiau Turkijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad apie kompensacijos mokėjimą negali būti kalbos, rašo dienraštis „Daily Sabah“.

„Turkijos URM atstovas T. Bilgicas sakė, kad Turkija nemokės“, – sakoma laikraščio pranešime.

„Jeigu ateityje Rusija nebepažeidinės (Turkijos oro erdvės), tokie incidentai nepasikartos“, – pridūrė T.Bilgicas.

Rusijos lėktuvas Su-24 buvo numuštas lapkričio 24 dieną, vykdydamas bombardavimo misiją Sirijoje netoli sienos su Turkija. Ankara pareiškė, kad tas lėktuvas pažeidė jos oro erdvę, bet Maskva tai neigia.