Tai pranešė „Forbes“, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

Pažymima, jog tai pirmasis užsienio laivų apsilankymas Ukrainos uostuose Rusijai atsisakius pratęsti „grūdų susitarimą“.

„Forbes“ duomenimis, Graikijos ir Izraelio laivai Izmailo uosto kryptimi plaukė per Bosforą, o Turkijos ir Sakartvelo laivas – iš Šiaurės Turkijos. Jie plaukė su įjungtais atsakikliais, neslėpdami savo kurso.

Pranešama, kad laivų plaukimą stebėjo keturi NATO žvalgybiniai orlaiviai: JAV karinių jūrų pajėgų patrulinis lėktuvas P-8, karinis lėktuvas „Challenger“ su paviršiaus skenavimo radaru, JAV karinių oro pajėgų dronas RQ-4 ir NATO išankstinio įspėjimo lėktuvas E-3.

Nė vienas iš jų neturėjo ginklų, tačiau Rumunijoje budėjo NATO naikintuvai, tarp jų – Italijos „Eurofighters“ ir Rumunijos F-16.

„Pranešimas, kad trys civiliniai laivai netrukdomi pasiekė Ukrainą, gali rodyti, kad Rusija šiuo metu nenori arba negali apieškoti laivų“, – cituoja Karo studijų institutą (ISW) leidinys.

Kaip pranešė „Ukrinform“, liepos 17 d. Rusija paskelbė nutraukianti sutartį su Turkija ir JT dėl Juodosios jūros grūdų iniciatyvos. Po to Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad laivus, plaukiančius į Ukrainos uostus, laikys kariniais taikiniais.

Pasitraukusi iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, Rusija vykdo karo nusikaltimus, apšaudydama Ukrainos uostamiesčius ir grūdų sandėlius. Ukrainos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per devynias dienas valstybė agresorė sunaikino 180 000 tonų grūdų, 26 uosto infrastruktūros objektus ir penkis civilinius laivus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)