„Serbijai nereikalingos kieno nors karinės bazės. Ji išsaugos karinį neutralumą ir palaikys santykius su sąjungininkais. Nesigėdins ryšių su Rusija, Kinija, JAV ir ES, bet savimi pasirūpins pati“, - pareiškė praėjusios savaitės pabaigoje interviu Serbijos televizijos kanalui „TV Prva“ šalies prezidentas Aleksandaras Vučičius.

Šis interviu buvo savotiškas atsakymas į keliomis dienomis anksčiau nuskambėjusį Rusijos ambasadoriaus Belgrade Aleksandro Bocan-Charčenkos pareiškimą Rusijos žiniasklaidai. „Rusijos karinės bazės įkūrimas Serbijoje yra suverenus šios šalies reikalas, be to, tai pačios Rusijos Federacijos interesų klausimas“, - sakė Rusijos ambasadorius.

Ambasadoriaus žodžiai sukėlė nemažai triukšmo Serbijoje. Daugelis Serbijos žiniasklaidos priemonių ir ekspertų ėmė priekaištauti Rusijai, kad ji, „skleisdama informaciją apie Rusijos karinę bazę, sąmoningai kenkia Serbijos interesams tuo metu, kai Vakarai atidžiai stebi šalį, kurioje formuojama nauja vyriausybė ir sprendžiamas prisijungimo prie sankcijų prieš RF klausimas“. O įtakingas ir valdžiai artimas Belgrado leidinys „Blic“ netgi apkaltino Rusiją „pradėjus hibridinį karą prieš Serbiją“.

Šiame fone Serbijos prezidento žodžiai apie šalies ketinimus laikytis karinio neutralumo nuskambėjo gana santūriai ir buvo suvokti kaip mėginimas, viena vertus, neforsuoti Rusijos karinės bazės temos, o kita vertus – negadinti santykių su Maskva, kuri, kaip ne sykį kartojo pats A. Vučičius, „aprūpina Serbiją pigiausiomis Europoje dujomis ir palaiko ją Kosovo klausimu“.

„Kommersant“ šaltiniai Belgrade, susipažinę su Serbijos valdžios pozicija, atsargius prezidento žodžius aiškina dar ir tuo, kad pastaruoju metu suaktyvėjo Serbijos ir JAV karinis bendradarbiavimas, pirmiausia karinėje bazėje Bujanovaco apylinkėse šalies pietuose.

Įdomu tai, kad tiek triukšmo Serbijoje sukėlę Rusijos ambasadoriaus pasisakymai nuskambėjo tepraėjus savaitei po autoritarinio Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos pareiškimo apie oficialiojo Belgrado politiką. „Serbija norėtų sėdėti ant trijų kėdžių – ES, JAV, Rusija, bet jai tai nebepavyks“, - įspėjo „draugus serbus“ Baltarusijos lyderis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją