Tai šeštadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis leidiniu „Welt“.

Pasak leidinio, pernai JAV valstybės sekretorius Anthony`is Blinkenas prezidentui Joe Bidenui pasiūlė U. von der Leyen kandidatūrą į NATO generalinio sekretoriaus postą. Baltųjų rūmų šeimininkas apie šią idėją papasakojo O. Scholzui, bet šis ją užblokavo.

Ursula von der Leyen

Aukšti ES pareigūnai ir diplomatai „Welt“ sakė, jog O. Scholzas laiko NATO generalinio sekretoriaus postą pernelyg svarbiu, kad jį būtų galima atiduoti krikščionei demokratei iš Vokietijos (O. Scholzas yra socialdemokratas).

Be to, pasak leidinio, O. Scholzas laiko U. von der Leyen požiūrį į Rusiją pernelyg kritišku.

Olafas Scholzas

„Welt“ priduria, kad anksčiau į NATO generalinio sekretoriaus postą buvo planuojama skirti moterį.

Dabartinis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ne kartą yra pareiškęs, kad ketina palikti savo postą. Bet šis procesas užtruko, pirmiausia dėl karo Ukrainoje. Iki 2023 metų rudens nebuvo aiškių pretendentų į NATO generalinio sekretoriaus postą.

Tačiau spalio pabaigoje Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte pareiškė, kad būtų suinteresuotas pakeisti J. Stoltenbergą.

Žiniasklaida praneša, kad M. Rutte yra favoritas tarp pretendentų į NATO generalinio sekretoriaus postą, tačiau jo kandidatūrą gali užblokuoti Turkija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)