Ši kelionė rodo, kad karinė vadovybė Maskvoje bendradarbiavimui su arabiškai kalbančiu regionu teikia didelę reikšmę ir toliau pasitiki S. Surovikinu, penktadienį dienraštis „Kommersant“ citavo informatorių iš generolo aplinkos.

Laikraštis spėliojo, kad generolas gavo postą, susijusį su Artimųjų Rytų klausimais. Leidinys paskelbė nuotraukas, kuriose 56-erių kariškis esą nufotografuotas Alžyre. Panašias nuotraukas paviešino ir su „Wagner“ grupuote susijęs „Telegram“ kanalas „Grey Zone“.

Afrikos žemyne ilgai veikė milijardieriaus Jevgenijaus Prigožino samdinių grupuotė „Wagner“. J. Prigožino daliniai kovojo ir Ukrainoje.

Tačiau J. Prigožinas birželį pradėjo maištą prieš Rusijos karinę vadovybę – gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir generalinio štabo vadą Valerijų Gerasimovą.

Nors maištą užbaigė ir oficialiai sulaukė Kremliaus malonės, J. Prigožinas rugpjūtį žuvo per spėjamai tyčia sukeltą lėktuvo katastrofą. Nuo tada Gynybos ministerija mėgina perimti „Wagner“ ryšius Afrikoje.

S. Surovikinas kare prieš Ukrainą nuo 2022 m. spalio iki 2023 m. sausio buvo rusų pajėgų Ukrainoje vadas. Jis buvo laikomas vienu svarbiausių J. Prigožino sąjungininkų Rusijos kariuomenėje, šiam kovojant dėl valdžios su S. Šoigu ir V. Gerasimovu.

Nors S. Surovikinas viešai pasmerkė „Wagner“ samdinių maištą, tačiau nuo tada dingo iš viešumos.

Rugpjūčio viduryje S, Surovikinas neteko Rusijos oro bei kosmoso pajėgų vado pareigų. Pirmą kartą jis vėl viešai pastebėtas tik rugsėjo pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją