Po rugsėjo 21 dieną Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasirašyto įsakymo dėl dalinės mobilizacijos jau po kelių valandų buvo išpirkti visi tarptautiniai skrydžiai į bevizį režimą su Rusija turinčias šalis.

Dėl šios priežasties rugsėjo 22 dieną tarptautiniuose Maskvos oro uostų terminaluose fiksuojamos ilgos eilės. Praktiškai 100 proc. visų jose stovinčių asmenų sudaro vyrai, galimai taip bandantys išvengti mobilizacijos kariniams veiksmams Ukrainoje.

Leidinys „Moskvič“ akcentuoja, kad viena iš ilgų eilių priežasčių yra ta, kad pasieniečiai bando kalbėtis su jaunesniais nei 35 metų vyrais.

Vnukovo oro uoste tokio amžiaus vyrai buriami į salę prieš pasų patikrinimą, iš kur po vieną išsivedami pokalbiui.

Iš šalies ištrūkti bandantiems jauniems rusams užduodami štai tokie klausimai:
Kada įsigijo bilietą?
Ar turi bilietą atgal?
Kelionės tikslas?
Ar tarnavo armijoje?
Jeigu netarnavo, dėl kokios priežasties?
Ar ruošiasi grįžti?

Po tokio pokalbio vyrams leidžiama praeiti pasų patikrinimą, tačiau pasieniečiai šiai keleivių kategorijai priklausantiems asmenims užduoda papildomų klausimų.

Apie panašią situaciją liudininkai skelbia ir Sankt Peterburgo Pulkovo oro uoste, rašo BBC Rusijos tarnyba.

Kai kurie Rusijos gyventojai nuo mobilizacijos sprunka automobiliais. Suomija patvirtino pranešimus apie pasienyje su Rusija padidėjusį eismą, kai pastarojoje šalyje buvo paskelbta dalinė mobilizacija.

Anot pasieniečių, naktį į ketvirtadienį eismas buvo didesnis nei įprastai, o situacija nepakito ir išaušus. Šalies sienos apsaugos tarnybos tarptautinių reikalų skyriaus vadovo Matti Pitkaniitty duomenimis, trečiadienį Suomijos sieną kirto iš viso 4 824 Rusijos piliečiai, palyginti su 3 133 sieną kirtusiais rusais per tą pačią dieną praėjusią savaitę.

Tačiau M. Pitkaniitty pabrėžė, kad naujausias skaičius „yra mažesnis, palyginti su įprastu savaitgaliu“.

Prieš tai Suomijos pasieniečiai neigė socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją, kad pasienyje su Rusija susiformavo didžiulės spūstys, besidriekiančios 35 kilometrus.

Sienos apsaugos tarnyba nurodė, kad išplitę vaizdo įrašai, kuriuose matyti ilgos automobilių eilės, buvo nufilmuoti dar prieš tai, kai buvo paskelbtos žinios apie Rusijoje pradedamą dalinę mobilizaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)