Pasak leidinio, kiek neįprasta, kad JAV su nedraugiška šalimi pasidalijo gana specifine informacija apie planuojamą teroristinę ataką.

Kadangi perspėjime buvo pateikta itin specifinės informacijos, vadinasi, Vašingtonas buvo tvirtai įsitikinęs „Islamo valstybės“ ketinimais, be to, šis faktas tiesiogiai prieštarauja Maskvos teiginiams, jog Amerikos perspėjimas buvo pernelyg bendro pobūdžio, kad būtų pavykę užkirsti kelią išpuoliui, rašo „The Washington Post“.

JAV identifikavus „Crocus City Hall“ kaip potencialų taikinį (anksčiau buvo skelbiama, kad JAV įspėjo tik apie galimą teroristinį išpuolį Maskvoje, tačiau konkrečios vietos neva neįvardijo), kyla naujų klausimų, kodėl Rusijos valdžia nesiėmė griežtesnių priemonių koncertų salei, kur teroristai nušovė daugiau nei 140 žmonių ir paskui pastatą padegė, apsaugoti.

Kaip pirmadienį pranešė naujienų agentūra „Reuters“, prieš žudynes koncertų salėje netoli Maskvos ir Iranas buvo perspėjęs Rusiją dėl didelės „teroristinės operacijos“. Tai agentūrai patvirtino trys šaltiniai.

„Likus kuriam laikui iki išpuolio Rusijoje, Teheranas pasidalijo su Maskva informacija apie galimą didelę teroro ataką Rusijoje, kuri buvo gauta apklausus asmenis, sulaikytus dėl mirtinų bombų sprogimų Irane“, – teigė vienas šaltinis.


Iranas sausį suėmė 35 asmenis, įskaitant Afganistane įsikūrusios „Islamo valstybės“ atšakos „Chorasano provincijos Islamo valstybė“ vieną vadų, kuris siejamas su sprogimais Kermano mieste.

Iš JAV gautus perspėjimus Kremlius viešai menkino.

Praėjus maždaug dviem savaitėms pamaskvėje surengtas kruviniausias išpuolis Rusijoje per 20 metų – koncertų salėje „Crocus City Hall“ ginkluoti asmenys nužudė daugiau kaip 140 žmonių. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Chorasano provincijos Islamo valstybė“ – IS judėjimo atšaka, kurios vieną vadų sausį sulaikė Iranas.

Iranas ir Rusija nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradėjo glaudžiau bendradarbiauti. Maskvai yra sunkiau atmesti sąjungininko Irano informaciją apie išpuolį, kuris kelia klausimų ir dėl rusų saugumo institucijų efektyvumo, nei JAV.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, komentuodamas minėtą informaciją, pirmadienį pareiškė, kad iš Irano nebuvo gauta jokių perspėjimų apie išpuolį. Irano užsienio reikalų ministerija informacijos kol kas nekomentavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)