Tai antradienį pranešė leidinys „Politico“, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

Gautomis žiniomis, Serbijos pilietis Novica Antičius yra aktyvus Rusijos „įtakos agentas“. Kaip rodo dokumentai, 2023 metų spalį jis Briuselyje susitiko su Europos pareigūnais, taip pat su Europos Parlamento nariais – Vokietijos žaliųjų partijos atstove Viola von Cramon-Taubadel, Italijos deputate Alessandra Moretti (socialistai ir demokratai) ir Europos liaudies partijos konservatorių grupės nariu Vladimiru Bilčiku (Slovakija). Tačiau, Vakarų žvalgybos teigimu, nėra jokių įrodymų, kad jie žinojo apie N. Antičiaus ryšius su FSB.

Be to, N. Antičius, vadovaujantis Serbijos kariškių profesinei sąjungai, susitiko su Europos kariškių asociacijų ir profesinių sąjungų organizacijos (EUROMIL) ir Europos viešųjų paslaugų sąjungų federacijos (EPSU) atstovais.

Žvalgybos duomenimis, N. Antičius glaudžiai bendradarbiauja su FSB darbuotoju Viačeslavu Kalininu, kuris taip pat yra Rusijos tinklalapio „Veteran News“ vyriausiasis redaktorius. Tinklalapyje rašoma, kad „Veteran News“ yra FSB ir Rusijos gynybos ministerijos, taip pat kitų Rusijos saugumo struktūrų „informacinis partneris“.

„Politico“ publikacijoje teigiama, kad V. Kalininas užverbavo ir daugiau žmonių, tačiau nenurodoma, kiek ir kuriose šalyse.

Pasak autorių, Rusija naudoja Serbiją kaip „paleidimo aikštelę“ įtakos operacijoms, kuriomis siekiama silpninti ES ir NATO palankias nuotaikas šalyje, taip pat Europos Sąjungoje.

N. Antičius naudojosi savo kaip Serbijos kariškių sąjungos vadovo pareigomis, kritikuodamas Serbijos prezidentą Aleksandarą Vučičių ir aukštus šalies karininkus.

„Buvo išnaudojamos visos galimybės skleisti Rusijos propagandą apie karą Ukrainoje“, – pareiškė Vakarų žvalgybos atstovai, turėdami omenyje susitikimus Serbijoje ir ES šalyse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją