Per pastarąsias dienas tinklaraštininkų surinktose nuotraukose ir vaizdo medžiagoje figūruoja rusų tankai, karo lėktuvai, artilerija ir kita karinė įranga Sirijoje, taip pat kariniai laivai, plaukiantys per Turkijos Bosforą.

Rusų tinklaraštininkas Ruslanas Levijevas rusų socialinės žiniasklaidos svetainėse rado įrodymų, kad Maskva į Siriją išsiuntė karius iš brigados, kuri pernai dalyvavo rusų slapta įvykdytoje Krymo pusiasalio užgrobimo kampanijoje.

Šis dalinys – Rusijos 810-oji jūrų pėstininkų brigada – buvo vienas iš ne mažiau nei trijų, dalyvavusių užimant Krymą, kai ginkluoti užsimaskavę vyrai be skiriamųjų ženklų (vadinamieji „žalieji žmogeliukai“) nuo 2014 m. vasario iki kovo mėnesio užėmė strateginius pusiasalio taškus.

R. Levijevas populiariame Rusijos socialiniame tinkle „Vkontakte“ rado įrašą vyro, pasivadinusio Anatolijumi Golota ir teigiančio, kad tarnauja 810-osios jūrų pėstininkų brigados dalinyje.

Dabar šio vyro paskyra „Vkontakte“ svetainėje ištrinta, bet archyviniame rugsėjo 1 dienos įraše vartotojas rašo: „Pakeliui į Siriją.“

Kita paskyra „Vkontakte“ svetainėje priklauso kariui samdiniui Maksimui Mažnikovui, kuris taip pat tarnauja 810-ojoje brigadoje. Vienoje nuotraukoje M. Mažnikovas užfiksuotas stovintis su šortais, marškinėliais ir paplūdimio šlepetėmis šalia plakato, vaizduojančio Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą ir Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, su užrašu „Drąsos ir tikrų vyrų metas“.

Operacijos

Karo apžvalgininkų vertinimu, 810-ąją brigadą sudaro apie 2500 karių. Tai gana reikšmingas dalinys, kuris anksčiau dalyvavo karinėse operacijose Gruzijoje, operacijose prieš Somalio piratus ir Čečėnijoje, kur patyrė gyvosios jėgos nuostolių antrajame Rusijos kare su separatistais, prasidėjusiame 1999 m.

„Šie vaikinai visada siunčiami pirmieji. Gali būti, kad greit bus išsiųsta daugiau pajėgų“, – sako Rusijos užsienio politikos ir gynybos ekspertas Stephenas Blankas iš Vašingtone įsikūrusios Amerikos užsienio politikos tarybos.

Niujorko universiteto profesorius Markas Galeottis, tyrinėjantis Rusijos saugumo ir karines struktūras, pareiškė, kad 810-oji brigada ne tik veiksmingai sudalyvavo Kryme, bet jos kariai galėjo pakaitomis dalyvauti mūšiuose Rytų Ukrainoje, kur Kijevo pajėgos kovoja su prorusiškai nusiteikusiais separatistais kruviname kare, prasidėjusiame 2014 metų balandį. Tai, anot M. Galeotti, reiškia, kad brigados kariai turi patirties tikruose mūšiuose.

„Akivaizdu, kad rusai didina statomas sumas Sirijoje – siunčia kovos dalinius, o ne šiaip specialistus, instruktorius ar patarėjus strategus, – RFE/RL sakė M. Galeotti. – Taip, tai reikšminga, bet tai vargu ar pakreips jėgų pusiausvyrą Sirijos mūšio lauke B. al-Assado pajėgų naudai.“

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova praėjusią savaitę patvirtino Rusijos karinio personalo dalyvavimą Sirijoje, kuri yra ilgametė Rusijos sąjungininkė. Tačiau, anot jos, tai tik specialistai, padedantys vykdyti ginklų tiekimą – Maskva jau daug metų Sirijai tiekia ginklus.

M. Zacharova taip pat pasakė, kad rusų karinės pajėgos išsiųstos kovoti su terorizmu, ypač su karine grupuote „Islamo valstybė“ – šis argumentas sutampa su Kremliaus teigimu, kad remiant B. al-Assadą galima įveikti IS teroristus.

Ir NATO, ir Jungtinės Amerikos Valstijos išreiškė susirūpinimą dėl vis didėjančio Rusijos karinio dalyvavimo Sirijoje.

Tiekimo kliūtys

Kol kas neaišku, kokie gali būti konkretūs tolesni Rusijos dalyvavimo Sirijoje planai.

M. Galeotti pareiškė, kad Rusijai gali būti sunku dalyvauti ilgalaikėje operacijoje, nes ji neturi daug gerų aprūpinimo linijų. Maskvai trūksta įrangos, kad galėtų į Siriją nuskraidinti daug karių ar sunkiosios ginkluotės, pavyzdžiui, tankų, tad techniką reikėtų siųsti laivais, o tai reikalauja daugiau laiko ir labiau pastebima žvalgybai, kai plaukiama pro Stambulą, pareiškė jis.

M. Galeotti pridūrė, kad geriausi Rusijos koviniai daliniai ir susijusios pajėgos per pastaruosius metus gerokai praretėjo dėl kovų Rytų Ukrainoje, nors Rusija neigia Kijevo ir Vakarų kaltinimus, kad ji remia separatistus ginklais, rengia jiems mokymus ir siunčia į Ukrainą savo karius.

Jei į Siriją bus išsiųsta daugiau karių, tai potencialiai gali sutrukdyti Rusijos veiksmams Ukrainoje, nebent į Siriją būtų išsiųsti šauktiniai, o tai mažai tikėtina, sako M. Galeottis.

Anksčiau praėjusią savaitę Dmitrijus Gudkovas, nepriklausomas deputatas Rusijos parlamento žemesniuosiuose rūmuose, Rusijos gynybos ministerijai nusiuntė laišką, konkrečiai klausdamas, ar Rusijos kariai siunčiami į Siriją.

„Man neatrodo, kad sunitai, šiitai ar alavitai iš Artimųjų rytų Rusijai turi būti svarbesni už savo pačios piliečius“, – parašė D. Gudkovas po laiško faksimile savo paskyroje „Facebook“ svetainėje.

„Užtenka jau mums „tarptautinių įsipareigojimų“, – pridūrė D. Gudkovas turėdamas omenyje pragaištingą sovietų karą devintajame dešimtmetyje. – Afganistane mes sumokėjome visą kainą.“