Automobilis „ZAZ-Chance“ stebėjimo kamerų buvo užfiksuotas netoliese nusikaltimo vietos. Remiantis „Moskovskij komsomolec“ turimais duomenimis, būtent šiuo automobiliu vasario 28 dieną ir naudojosi įtariamieji žudikai.

DELFI primena, kad B. Nemcovo nužudymu įtariamas Zauras Dadajevas tariamai prisipažino įvykdęs žmogžudystę dėl religinių įsitikinimų.

Apie tai pranešė „Rosbalt“, kuris remiasi savo šaltiniais teisėsaugos institucijose.

„Rosbalt“ šaltinio teigimu, Z. Dadajevas pareiškė 2015 sausį sužinojęs, kad B. Nemcovas „ne kartą leido sau neigiamus pasisakymus Rusijos teritorijoje gyvenančių musulmonų atžvilgiu“, todėl ryžosi politiko žmogžudystei.

Įtariami Boriso Nemcovo žudikai, mk.ru nuotr.

„Rosbalt“ šaltinis pažymi, kad „faktiškai Dadajevas prisipažino organizavęs šį nusikaltimą“, todėl „kokių nors garsių demaskavimų ar sulaikymų šiame tyrime laukti neverta“.

Tuo metu B. Nemcovo bendražygis Ilja Jašinas pareiškė, kad versija, jog tą išpuolį įvykdė islamistai, yra Kremliui naudingas kliedesys, nes ji leidžia ignoruoti kaltinimus, kad aktyvistas buvo nušautas užsakius aukšto rango pareigūnams.

Prielaida, kad to Kremliaus kritikas nužudymas yra susijęs su islamistų veikla, sustiprėjo, kai tyrėjai pateikė kaltinimus vyrui iš musulmoniškos Čečėnijos respublikos, o jo buvęs darbdavys pareiškė, kad įtariamasis buvo įtūžęs dėl pranašą Muhammadą vaizduojančių karikatūrų Prancūzijos satyriniame savaitraštyje „Charlie Hebdo“.

Šią versiją kai kurie B.Nemcovo bendražygiai vertino skeptiškai. Jie įsitikinę, kad to politiko nužudymas buvo naudingas Kremliui, nors Rusijos pareigūnai neigė kaip nors prisidėję. Opozicijos nuomone, nepriklausomai veikiantys fanatikai nebūtų galėję nušauti žmogaus taip arti Kremliaus.

„Pildosi blogiausi nuogąstavimai: atsakyti turės iešmininkas, o tikrieji Nemcovo nužudymo užsakovai liks laisvėje“, – I.Jašinas sekmadienio vakarą rašė „Twitter“.

„Absurdiška tyrimo versija apie Nemcovo nužudymo islamistinius motyvus paranki Kremliui ir pridengia nuo smūgio (Rusijos prezidentą Vladimirą) Putiną:“, – I.Jašinas pridūrė pirmadienį.

55 metų buvęs vicepremjeras B.Nemcovas vasario 27 dieną buvo suvarpytas keturių kulkų, kai užpuolikas šovė jam į nugarą ant vieno tilto netoli Maskvos Raudonosios aikštės, politikui einant namo. Tas išpuolis tapo didžiausio atgarsio Rusijos opozicijos veikėjo nužudymu per 15 V.Putino valdymo metų.

B.Nemcovas Rusijoje niekada nebuvo labai populiarus, išskyrus siaurą miestų inteligentijos ratą. Tačiau jo šalininkai sako, kad B.Nemcovas kėlė pavojų Kremliui, nes buvo pasiryžęs iškelti į viešumą pareigūnų korupciją.

Prokurorai dėl to nužudymo apkaltino du vyrus – Zaurą Dadajevą ir Anzor Gubaševą, o dar trys įtariamieji yra suimti. Pasak pareigūnų, Z.Dadajevas, kuris anksčiau buvo Čečėnijos policijos bataliono „Sever“ vadas, prisipažino esantis susijęs su tuo nusikaltimu.

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas, kuris yra lojalus V.Putinui, sakė pažįstantis Z.Dadajevą ir apibūdino jį kaip tikrą patriotą.

„Visi, kas pažįsta Zaurą, patvirtina, kad jis yra giliai tikintis ir kad jį, kaip ir visus musulmonus, sukrėtė „Charlie (Hebdo)“ veiksmai bei komentarai, palaikantys tų karikatūrų paskelbimą“, – R.Kadyrovas rašė savo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

B.Nemcovas yra teisinęs tas pranašo Muhammado karikatūras, paskelbtas „Charlie Hebdo“.